Hopp til innhold

Varsler opprør i Bergen hvis ingen forlater Brann

– Det kan bli skittent hvis de ikke viser handling, sier Ingvar Dalhaug, representant i Branns medlemsutvalg og medlem i «Tirsdagsgjengen».

Ingvar Dalhaug varsler opprør i Brann hvis ikke det blir utskiftinger i ledelsen.

NED I FØRSTE: Ingvar Dalhaug var som spiller med på flere av Branns opp- og nedturer på 80-tallet. Nå er han med i «Tirsdagsgjengen» og representant i klubbens medlemsutvalg, og varsler opprør hvis evalueringen ikke fører til at hoder ruller i Brann.

Evalueringsprosessen etter nedrykkssesongen pågår for fullt i Brann. I dag får styret oversendt klubbens medlemsutvalgs meninger om hva som bør gjøres for å få klubben på rett kjøl.

Han er en fin fyr, men hvis ikke fotballen matcher den spillestilen som er i førstedivisjon, så går det mange år før vi rykker opp igjen.

Ingvar Dalhaug om Rikard Norling

Mens Brann på eget initiativ har involvert sponsorer og investorer i prosessen, kommer medlemsutvalgets uttalelse uten at de har blitt bedt om å involvere seg.

– Vi har ikke blitt bedt om å komme med noen uttalelse. Det mener jeg vi burde blitt, sier Ingvar Dalhaug.

Som spiller var han med Brann i heisen mellom de to øverste divisjonene på 80-tallet. Dalhaug fikk 131 kamper for Brann, og scoret da Molde ble beseiret 3-2 i cupfinalen i 1982.

Nå er han medlem for «Tirsdagsgjengen», en samling tidligere spillere som fortsatt regnes for å ha en del uformell makt i korridorene på Stadion. Dalhaug presiserer at han uttaler seg som privatperson.

– Norling må svelge kameler

Rikard Norling

TRENER: Rikard Norling.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix
Roald Bruun-Hanssen

DAGLIG LEDER: Roald Bruun-Hanssen.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

I tillegg sitter Dalhaug i klubbens medlemsutvalg, sammen med tre supporterrepresentanter, to ungdoms- og familierepresentanter og en representant for de frivillige vaktene i Brann.

– Jeg hadde aldri trodd før sesongen at dette skulle skje, sier han om nedrykket.

Han er opptatt av at Brann må starte gjenoppbyggingsarbeidet så raskt som mulig, og er klar på at evalueringsprosessen bør ende med utskifting av sentrale personer i klubben.

Dalhaug mener både den administrative og sportslige ledelsen bør grundig evalueres. Dette er hans personlige meninger om trener Rikard Norling, daglig leder Roald Bruun-Hanssen og styret i klubben:

  • – Jeg ser at Norling har uttalt at han ikke kommer til å vike fra prinsippene sine. Da vet han ikke hva norsk førstedivisjon er. Han er nødt til å svelge noen kameler, eller så er han ikke den rette mannen. Han er en fin fyr, men hvis ikke fotballen matcher den spillestilen som er i førstedivisjon, så går det mange år før vi rykker opp igjen.

  • – Bruun-Hanssen må ta dette opp til vurdering selv. Jeg synes det er en prestasjon at han står i stormen, for han har fått så mye negativt opp gjennom årene. Det ser ut som han har ryggrad, men det er gjort en del blemmer.

  • – Når det ikke finnes en sportslig leder og man styrer mot stupet og tap av 20-30 millioner, ved et nedrykk, så burde styret vært på banen og styrt noe av den sportslige biten lenge før.

Overbevist om at det blir opprør

Dalhaug vil ikke kommentere konkret hvordan stemningen er i «Tirsdagsgjengen» og medlemsutvalget rundt hvem som bør gå.

– De får ta en evaluering, de som skal gjøre det, så får de forskjellige grupperingene jeg representerer komme inn med våre synspunkter. Så får de ta en totalvurdering til slutt.

– Føler du at det er et opprør på gang hvis de ikke tar grep og rydder opp?

– Ja, det er jeg helt overbevist om. Hvis det ikke skjer noe, så kommer årsmøtet til å gjøre noe. Og det kan bli skitne ting, hvis de ikke viser litt handling nå, sier Dalhaug.

Hektisk møtevirksomhet i og rundt Brann

De rykket ned. De hadde ni tap på hjemmebane, spilte dårlig fotball til tider, og har en spillerlogistikk som ikke har vært oppe og gått de siste årene. Det er mange ting å sette fingeren på.

Ingvar Dalhaug

Det er hektisk møtevirksomhet i og rundt Brann denne uken. Rikard Norling har hatt individuelle samtaler og plenumssamtaler med spillerne, og både trenerteamet og spillergruppen gjør sine egne evalueringer.

Styret har på sin side hyret inn det dansk-britiske firmaet 21st Club og fagpersoner fra Norsk Toppfotballsenter til hjelp i evalueringsarbeidet.

Dalhaug var i går i møte med medlemsutvalget. I dag møtes «Tirsdagsgjengen» for å diskutere situasjonen, mens det torsdag er møte mellom medlemsutvalget og valgkomiteen i klubben.

I dag ble det kjent at valgkomiteen må finne minst to nye styrerepresentanter etter at Cato Guntveit og nestleder Mette Nora Sætre har trukket seg.

Brann 1978

OPP- OG NEDTURER: Det er 28 år siden Brann sist spilte på nest øverste nivå. Neste år skjer det igjen.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Noen av spillerne har gitt uttrykk for at de er lei for at en av «dem» går ut av styret, sa tidligere Brann-spiller Guntveit til NRK tirsdag.

Dalhaug forteller at han en stund har visst om Guntveit og Sætres fratreden, og regner ikke deres avgang som en del av den pågående prosessen i klubben. Han er imidlertid opptatt av å erstatte Guntveit.

– Vi i medlemsutvalget kommer til å gi våre navn til valgkomiteen. Vi må få inn en med fotballbakgrunn, for det trengs fotballfaglig tyngde i styret, mener han.

– Noen må gå

I tillegg er Dalhaug opptatt av å få folk inn utenfra blant annet når den mye omtalte sportssjefstillingen, som har stått ubesatt i et år, skal besettes.

Ifølge Bergensavisen har styreleder Rolf Barmen og daglig leder Roald Bruun-Hanssen foreslått klubbens nåværende utviklingssjef Rune Soltvedt i denne stillingen. Til samme avis har klubbens lege Asle B. Kjellsen kritisert Brann-ledelsen for lav takhøyde for intern kritikk.

Ingvar Dalhaug

KREVER OPPRYDNING: – Hvis ledelsen nå går på med de samme kostene, tror jeg rett og slett de vil grave sin egen grav på publikumssiden. Det kan bli et opprør i Bergen by og blant Branns medlemmer, sier Ingvar Dalhaug.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Jeg synes Kjellsen skal få applaus for å gå ut med det fra innsiden av klubben. Jeg har en følelse av at det er litt for mange ja-mennesker som ikke stiller kritiske spørsmål, og at det er om å gjøre å gå stille i dørene. Til sportssjef-jobben må vi finne noen utenfra med friske ideer, slik at det ikke for mye kameraderi. Det hjelper ikke å flytte folk rundt i systemet, mener Dalhaug.

Han stiller seg kritisk til styreleder Rolf Barmens «freding» av Roald Bruun-Hanssen.

– Du mener noen må gå?

– Jeg føler det. De rykket ned. De hadde ni tap på hjemmebane, spilte dårlig fotball til tider, og har en spillerlogistikk som ikke har vært oppe og gått de siste årene. Det er mange ting å sette fingeren på, sier Dalhaug.

– Det kan bli opprør i Bergen by

Han betrakter nedrykket som «en unik mulighet til å rydde litt opp».

Hvis ledelsen nå går på med de samme kostene, tror jeg rett og slett de vil grave sin egen grav på publikumssiden.

Ingvar Dalhaug

– Klarer vi det, kan vi begynne på null igjen. Med et felles mål, og en mye mer åpen klubb, der folk kan tørre å uttale seg uten å frykte konsekvensene.

Skjer ikke utskiftningene Dalhaug mener er nødvendige, frykter den tidligere angrepsspilleren at Brann får mye å forsvare overfor de mange fotballinteresserte i Bergen.

– Det er masse folk i Bergen by som er frustrerte. Brann-fansen er mettet, det ser jeg blant annet på mailer jeg får. Hvis ledelsen nå går på med de samme kostene, tror jeg rett og slett de vil grave sin egen grav på publikumssiden. Det kan bli et opprør i Bergen by og blant Branns medlemmer, sier Dalhaug.