Hopp til innhold

Rekordvarm mai i hele Sør-Norge

NYGÅRDSPARKEN (NRK): Varmerekorder står for fall fra Oslo i øst til Bergen i vest. Og fremdeles er er det mange varme dager i vente.

ein vennegjeng solar seg i Nygårdsparken i Bergen

LIVET ER BEST UTE: I Nygårdsparken i Bergen var det mange som hadde tatt turen for å nyte livet med temperaturer på rundt 25 grader.

Foto: Bente Kjøllesdal / NRK

Det er enda noen dager igjen av mai, og om vêret holder seg, så vil den gå inn i historiebøkene som den varmeste mai-måneden noensinne.

Flere steder i Sør-Norge er det rekorder på gang.

Blant annet i Oslo, Bergen og Kristiansand kunne meteorologene melde om en ny rekord for snitt-temperaturen på gang.

Laster Twitter-innhold

Nye rekorder i hovedstaden

Siden Meteorologisk institutt på Blindern i Oslo startet med målinger i 1937, har det ikke vært registrert en så varm mai måned på Østlandet som i år.

Statsmeteorolog Bente Marie Wahl bekrefter at vi har passert rekorden på gjennomsnittstemperatur som ble satt for 71 år siden, i 1947.

– Men sommeren i Oslo i 1947 blir regnet som tidenes varmeste sommer. Da hadde vi også rekord med 21 dager over 20 grader i mai, og den rekorden har vi god mulighet til å slå. Kanskje blir det 23 dager, sier hun.

For Wahl er optimistisk til temperaturene også de neste dagene.

– Resten av mai ser også varm ut, så denne kommer nok til å bli stående. Kanskje stiger den enda noen tiendedeler, sier Wahl.

SOMMERVER: Blir den flotte våren etterfulgt av en varm juni og juli, og en ekstremt tørr og varm august, slik som sist rekord-mai?

Ni dager med over 20 grader i Bergen

Det er ikke kun i hovedstaden at sola henger høyt på himmelen. I Nygårdsparken i Bergen bader folk i sol og sommer i dag.

– Det er varmt på hele Sørlandet generelt. Og vi er ikke på vei nedover i temperaturer, vi er heller på vei oppover, sier statsmeteorolog Anne Solveig Andersen på Vêrvarslinga på Vestlandet.

Også Bergen jakter flere varmerekorder.

Allerede har Bergen hatt ni dager med over 20 grader i mai. Rekorden på 13 dager i 1992 ligger an til i det minste å bli tangert.

– Når mai er over har vi gode sjanser for at vi har slått noen rekorder når det gjelder temperatur, både månedsmiddeltemperatur, antall dager med 20 grader, og døgnmakstemperatur, sier Andersen.

Tre gutar grillar i Nygårdsparken i Bergen

GRILLING: Det er best å ta middagen ute på slike dager.

Foto: Bente Kjøllesdal / NRK

Tørr og varm sommer?

Da den forrige mai-rekorden for Østlandet ble satt for 71 år siden, ble våren etterfulgt av en varm juni og juli og en ekstrem tørr og varm august.

Om dette vil gjenta seg i år er høyst usikkert.

– Høytrykk går gjerne i syklus, og de ligger gjerne i to-tre uker, men det finnes jo unntak, sier statsmeteorolog Wahl.

I nord ventes det derimot mye vind til helgen, og høytrykket ligger godt plassert over Sør-Norge, noe som gjør at lavtrykkene går inn mot Troms og Finnmark, som får kraftig vind i helgen.

Badesesongen startet tidlig i 1947, som ble en rekordvarm sommer på Østlandet. Det ble også vannmangel flere steder, så de måtte hente bøtter med vann fra vannposter.

Forrige varmerekord var i mai 1947. Da startet badesesongen tidlig, og i juni, juli og august var det både varmt og tørt.