Hopp til innhold

Varaordfører valgt etter homokrangel

Marita Moltu (KrF) møtte kraftig motbør i bystyresalen da hun ble valgt til ny varaordfører i Bergen. – Jeg synes det var stygt gjort, sier Moltu.

Moltu og Persen

OMSTRIDT: Under dagens valg møtte varaordførerkandidat Marita Moltu (KrF) motbør fra flere av representantene i bystyresalen i Gamle rådhus. Flere sådde tvil om hennes menneskesyn, spesielt når det gjelder lesbiske og homofile. Moltu (til v.) ble likevel valgt. Her mottar hun blomster av nyvalgt ordfører Marte Mjøs Persen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Jeg er glad og takknemlig for at et flertall i bystyret valgte meg som ordfører. Jeg har tenkt å være en inkluderende og raus varaordfører for hele Bergen, sier Marita Moltu til NRK.

– Hva synes du om personangrepene fra talerstolen i dag?

– Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen. Det var overraskende og stygt. Jeg vedkjenner meg ikke det som kom frem der, det vil jeg ha meg frabedt. Jeg har et tradisjonelt kristent syn. Jeg har ingen ting i mot homofile eller lesbiske, eller er ekskluderende overfor andre mennesker, sier Moltu.

Ble valgt

Marte Mjøs Persen (Ap) ble onsdag ettermiddag offisielt valgt som ordfører i Bergen for den neste fireårsperioden. Trillingmoren fra Flaktveit fikk stemmene fra 46 representanter. 22 stemte blankt.

Valget av varaordfører gikk ikke like knirkefritt.

67 stemmer ble avlagt og byrådets kandidat Marita Moltu fikk 39 stemmer, mens motkandidat Oddny Miljeteig fikk 25. Det ble avgitt tre blanke stemmer.

Marte Mjøs Persen

NY ORDFØRER: Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Sølve Rydland / NRK

Lanserte Miljeteig

Representanter fra Høyre, Senterpartiet og Frp gikk til angrep på varaordførerens menneskesyn og fremmet Oddny Miljeteig (SV) som motkandidat.

Byrådets varaordførerkandidat Marita Moltu (KrF) møtte motbør fra flere av representantene i bystyresalen i Gamle rådhus. Flere sådde tvil om hennes menneskesyn, spesielt når det gjelder lesbiske og homofile.

Oddny Miljeteig (SV) ble fremmet som kandidat til varaordfører av Ove Sverre Bjørdal (Sp), noe som fikk støtte fra flere hold.

Bjørdal, Warloe og Haugen

PROTEST: (Fra venstre) Henning Warloe (H), Ove Sverre Bjørdal (Sp) og Christian Haugen (Frp) vil ikke ha Marita Moltu som varaordfører.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Henning Warloe (H): – Jeg er enig med Bjørdal. Når det gjelder Moltu synes jeg det er problematisk at hennes menneskesyn rammer oss homofile. Slik kan vi ikke ha det i en mangfoldig by som Bergen. Høyres gruppe står fritt i valg av ordfører, og jeg oppfordrer alle til å stemme på Miljeteig. Hun står lenger fra oss politisk, men ikke når det gjelder menneskesyn, sier han.

Christian Haugen (Frp) gikk på talerstolen og oppfordret alle Frp-ere til å stemme på Miljeteig.

– For meg handler dette om samvittighet, og hvordan vi blir oppfattet. Bergen skal være en raus og inkluderende by, sa han.

– Jeg må ta dem på ordet og takke av hele mitt hjerte for at de mener jeg er så samlende og inkluderende at de stemmer på meg til dels langt ut over partigrensene. Det er en tillitserklæring som varmer, sa Oddny Miljeteig til NRK da valgresultatet var klart. Og legger til:

– Marita Moltu fikk et klart flertall i bystyret som gir henne tillit som varaordfører.

Marita Moltu ny varaordfører i Bergen

OMSTRIDT: Under dagens valg møtte varaordførerkandidat Marita Moltu (KrF) motbør fra flere av representantene i bystyresalen i Gamle rådhus. Flere sådde tvil om hennes menneskesyn, spesielt når det gjelder lesbiske og homofile.

Foto: Sølve Rydland / NRK

KrF forsvarte Moltu

KrFs gruppe sto fast på at Marita Moltu var deres kandidat.

– Vi har vår fulle tillit til det hun er, og måten hun vil betjene byen vår på i et krevende og stort verv for Bergen.

Mikkel Grüner (SV) slo et slag for sin partikollega.

– Oddny er en varm, kunnskapsrik politiker som hele karrieren har kjempet for alle grupper, også de som har det vanskelig. Derfor ønsker vi Oddny som varaordfører.

Ap-leder Rune Bakervik slo fast at Moltu, i likhet med Mjøs Persen, ønsker å være en ordfører for hele Bergen.

– Når Marita Moltu stiller til valg vil hun forfekte de samme verdiene, og jeg er sikker på at Marita kommer til å utføre en utmerket jobb som varaordfører. Derfor stemmer Ap på Moltu, sa Bakervik.

Bystyrets største parti, sammen med Venstre og KrF, ble til slutt tungen på vektskålen. Moltu fikk fem stemmer mer enn det som skal til for å få flertall. Dermed blir hun varaordfører i Bergen de fire neste årene.

Det nye byrådet i Bergen

SKAL STYRE BERGEN: Det nye byrådet i Bergen, med byrådsleder Harald Schjelderup (midten) som smilende seri kamera.

Foto: Sølve Rydland / NRK

LES OGSÅ: KrF trekker seg: – Vi tvinges ut av byrådet