Hopp til innhold

Fanger står i kø for å få vennehjelp

Røde Kors sitt venneprogram har lange lister over innsatte, men trenger desperat frivillige. – Når de blir løslatt er det ingen som tar imot dem.

Fengsel

VENNEPROGRAM: Mange innsatte trenger nye nettverk når de kommer på utsiden av murene. Men ikke alle har noen som venter på dem på utsiden. (Illustrasjon)

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

– Jeg kom ut på skråplanet i veldig ung alder. Gjorde mange feile valg og ble tiltrukket av både pengene og livsstilen, sier 28 år gamle Robert.

Han har permisjon fra fengselet og er på vei til kunstutstilling hos Kode i Bergen. Med seg har han Kenneth Nicolaisen, som er frivillig i Røde Kors og såkalt aktivitetsvenn for Robert.

– Det å kunne være en venn for noen som gjerne har et begrenset sosialt nettverk er viktig, sier Nicolaisen.

Gry Olsen Tronvold og Kenneth Nicolaisen fra Røde Kors

ETTERLYSER FLERE BESØKSVENNER: Gry Olsen Tronvold i Røde Kors trenger flere som Kenneth Tronvold. Han er såkalt aktivitetsvenn for innsatte i Bergen fengsel.

Foto: Siri Løken / NRK

Desperat behov

Kenneth Tronvold er en av dem som gjennom Røde Kors er aktivitetsvenner for personer i fengsel. Og det trengs mange flere som ham.

– Vi har et desperat behov for flere, sier Gry Olsen Tronvold hos Røde Kors i Bergen.

– Tilbudet er viktig. De innsatte får god oppfølging underveis når de soner, men når de blir løslatt så er det ingen som tar imot dem. De som soner en dom og skal løslates er spesielt sårbare for både ensomhet og isolasjon.

Hvem er det dere ønsker som frivillige?

– Man må være åpen, empatisk og fordomsfri. Ellers må du være over 25 år i tillegg til å ha ren vandel, forklarer Tronvold.

Vil hjelpe tidligere innsatte til et lovlydig liv

– Trenger nye og positive nettverk

Asle Tonstad i Kriminalomsorgen er veldig glad for at organisasjoner som Røde Kors og Wayback har tilbud til innsatte som trenger en positiv retur til samfunnet etter endt soning.

Han sier hovedutfordringen for mange innsatte som har hatt rusproblemer er at de havner tilbake i samme miljø som før.

– Så hvis man er en voksen person og har noen timer på fritiden til å gjøre noe positivt, så er dette en ypperlig mulighet.

– Vi har ingen historier om alvorlige episoder i dette tiltaket. Dette er innsatte som har gått inn i seg selv og som ønsker en positiv endring i livet sitt, sier Tonstad.

Bergen fengsel

Mange innsatte trenger nye og positive nettverk når de kommer ut fra fengsel.

Foto: Arne Frank Solheim / NRK

Felles kunstinteresse

Turen til museet i Bergen er andre gang Robert og Kenneth treffes. Robert soner en dom på to år og ti måneder for ran og vold.

Når han slipper ut av fengsel til våren vil han begynne et nytt liv.

– Det blir en ny start og en ny mulighet for meg. Samtidig blir det noe nytt og litt skummelt fordi jeg ikke kan gå tilbake til det jeg har vært vant med. Det tar litt tid å bygge nye relasjoner.

Hva tenker du om dette vennskapet?

– Det er veldig ferskt foreløpig, men slike sporadiske treff som nå er veldig OK. ​