Hopp til innhold

Trå er nede på 5200 meter

Jarle Trå er nå kommet ned til basecamp på 5200 meter, og UD har fått grønt lys til å sende opp helikopter. Nå er det kun mørke og dårlig vær som hindrer redning.

Jarle Trå
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Trykk på bildet for å se video.

Tidligere i ettermiddag ble det meldt at klatregruppen og Jarle Trå hadde slått leir for natten, på grunn av uvær og Trås dårlige form. I ettermiddag kom kontrabeskjeden fra Stein Grønnerøe i klatregruppen som er sammen med Trå på Mount Everest.

- Vi har kommet oss ned til basecamp på 5200 meter. Nedstigningen har gått raskere og bedre enn fryktet. Det som derimot er urovekkende, er at Trå hadde veldig lav kroppstemperatur. Men vi er bedre rustet til å hjelpe ham her nede på basecamp, så vi tror vi har kontroll på kroppstemperaturen hans nå, sier Grønnerøe.

Trå hadde en ifølge Grønnerøe en kroppstemperatur på 32 grader da han ble funnet. Den er nå oppe i 34 grader.

UD har fått klarsignal

Kinesiske myndigheter hadde tidligere i dag ikke gitt endelig klarsignal til at Norge kan sende helikopter inn i området, men UD mener de skal kunne fly inn i morgen.

- Vi har fått opplyst av kinesiske myndigheter at dersom det er behov for helikopter, vil vi få tillatelse. Nå er det kun været og natten som hindrer oss. Det blir først aktuelt å sende opp helikopter i morgen tidlig, lokal tid, sier underdirektør Bjørn Jansen i UD til nrkhordaland.no.

Jarle Trå er nå hentet ned til basecamp på 5200 meter, hvor han kan hentes med helikopter.

- Meldingen vi har fått fra klatrerne er at de har gått 1/4 av ruten ned mot Basecamp i dag, sa Imerslund tidligere i dag.

Funnet i natt

Jarle Trå fra Granvin ønsket å bestige Mount Everest uten oksygen og uten hjelp av sherpaer. Etter at ingen hadde hatt kontakt med han siden fredag startet norske klatrere i området en leteaksjon i helgen. Mandag morgen ble han funnet i live .

Trå skal være kraftig nedkjølt og ha store frostskader på hender og føtter.

Les også: - Vanskelig å få hjelp

- I møte med myndighetene

- Orket ikke mer

Tidligere i ettermiddagdag ble det meldt at Trå og følget måtte slå leir for natten.

- Jarle er nå så sliten at han ikke orker å bevege seg lenger ned mot basecamp i kveld. Det sa Tormod Granheim kontaktperson og venn av Trå til NRK tidligere i dag.

Han var da sammen med en liten gruppe nordmenn fra den andre ekspedisjonen som nådde toppen noen dager før ham. Området de befinner seg i ligger mellom fire og fem timer foran Norge.

- Været er dårlig og Jarle har det ikke bra, men de har ikke noe annet valg enn å slå leir oppe på breen der de er nå, sa Granheim.

- Det finnes mennesker som har store ambisjoner

Video nsps_upload_2009_5_25_19_44_25_1483.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Tormod Granheim, pressetalsmann for Jarle Trå. Trykk på bildet for å se intervjuet.

- Kommenterer ikke helsetilstand

Hvordan er tilstanden til Trå?

- Det kommenterer jeg ikke, vi har fått beskjed om at han trenger legehjelp raskt. Det er det vi jobber for, sa Imerslund.

Jon Gangdal har selv besteget Mount Everest, og han trodde det ville ta tid før Trå kom ned dit hvor han kan få legehjelp.

- Erfaringen jeg har er at det ikke er så enkelt å få hjelp i dette området. Slik jeg har opplevd dette så er det ikke noe utpreget godt samarbeid mellom Nepal og Kina, sa han til NRK tidligere i dag

- Var heldig

Det var 23 kilometer fra 6200 meter ned til basecamp. Dette er en morenerygg med mye stein. Gangdal mener det fort kunne gå mellom åtte og ti timer før de er nede. Klatrerne skal ha fraktet Trå på en jakokse og hadde klokken 15 tilbakelagt 1/4 del av turen.

- Det er en lang tur for en person som er i hans forfatning. Det er jo utrolig at han ble funnet og fikk hjelp. Dessverre blir disse klatrerne stort sett igjen i fjellet, sier Gangdal.

Han mener sherpaene og de andre klatrerne har gjort en formidabel innsats for å hjelpe. Selv ville han aldri gått til toppen uten oksygen.

- Jeg har vært på drøye 8000 meter en gang, men gjør det ikke igjen. Det er å utsette seg for så høy risiko at jeg ikke vil prøve igjen, sier han.