Hopp til innhold

- I møte med myndighetene

39-årige Jarle Trå som ble funnet i live på Mount Everest, skal være kraftig nedkjølt og ha store frostskader på hender og føtter. UD venter på svar fra kinesiske myndigheter.

Jarle Trå
Foto: Privat

Det rapporterte Stein Grønnerøe, som var sammen med Trå i ABC-leiren på 6200 meters høyde i fjellmassivet i Himalaya mandag morgen.

Stein Grønnerøe

Stein Grønnerøe

Foto: World Wide Vikings

Grønnerøe stiller seg uforstående til tidligere rapportene om at Trå skulle være i forholdsvis god form.

- Det har vi aldri rapportert om. Situasjonen for Jarle er meget kritisk. Han er kraftig nedkjølt, og har store frostskader på hender og føtter. Vi gjør hva vi kan for å stabilisere tilstanden hans, sier Grønnerøe.

Tas ned i kveld

Norsk UD bekrefter mandag formiddag at de har kontakt med de norske klatrerne som hjelper Jarle Trå. Disse skal nå være i ferd med å gjøre seg klare slik at de kan hjelpe Trå ned fra ABC-leiren på 6200 meter og mot Basecamp på 5200 meter. Det vil trolig skje ved hjelp av en okse i kveld lokal tid.

- Vi har fått beskjed om at han bør evakueres så fort som mulig. Derfor har vi tatt kontakt med kinesiske myndigheter for å få lov til å fly inn i området, men ikke fått noe tilbakemelding, sier pressetalskvinne Ragnhild Imerslund i UD til NRK mandag formiddag.

De skal nå sitte i møter med kinesiske myndigheter.

- Må ha hjelp

Klatreren mener Trå er nødt til å komme seg ned til basecamp 1000 meter lenger nede, der det er lege. Grønnerøe mener de ikke blir hørt av UD, den norske ambassaden i Nepal og den norske ambassaden i Kina.

Jarle Trå

Jarle Trå

Foto: Jarle Trå

- Vi har snakket med dem, men i praksis har vi ikke fått noen form for hjelp. Det er kritisk, og vi må ha helikopter. Vi må ha Jarle ned til 5200 meter, og vi må ha det offisielle Norge til å hjelpe oss med at det skal skje, ber Grønnerøe.

- Venter tilbakemelding

- Vi har fått meldingen om at de trenger hjelp. Klatrerne sier til oss at han trenger hjelp raskt, og at han må få legehjelp, sier Immerslund.

Likevel er UD avhengig av tillatelse fra kinesiske myndigheter for å kunne fly i området. De har sendt en forespørsel og venter nå på svar.

Mount Everest grafikk