– Det var veldig ekkelt. Jeg satt med Linnea på fanget da det skjedde, og vi falt begge litt fremover. Heldigvis kom alle uskadd fra det. Men vi så ut vinduet og tenkte: «Kommer det et ras til, så ryker vi utfor», forteller Hege Veland fra Bergen.
Hun og datteren var blant de mange lettede passasjerene som endelig ankom Bergen stasjon ved 12.15-tiden søndag etter å ha overnattet i toget som stod fast i raset på Upsete mellom Mjølfjell og Myrdal.
KALDE OG SLITNE: Hege Veland og datteren Linnea har ikke sovet i natt. De forteller om en svært kald natt i togsettet.
Foto: Oddgeir Øystese / NRK– Varmen ble slått av
De to forteller om en svært lang og kald natt i togsettet.
– Oppfølgingen og servicen kunne vært bedre. Varmen ble slått av flere ganger i natt, vi fikk ikke mat før i sekstiden på morgenen og vi fikk heller ikke så mye informasjon om hva som hadde skjedd, sier Veland.
Andre passasjer NRK snakket med på jernbanestasjonen i Bergen søndag hadde ikke noe å utsette på service eller informasjon.
Pressevakt Olav Nordli i Bane Nor sier selskapet er svært glad for at det gikk bra med alle.
– Jeg vil tro passasjerene er glade for å komme fram. De har hatt strøm og mat hele tiden, men det har vært lange timer for dem, sier Olav Nordli i Bane Nor.
Bergensbanen åpen igjen
Bane Nor håpet å kunne åpne Bergensbanen igjen ved 14-tiden søndag. Åpningen ble litt utsatt, men litt før kl. 15 var togene i gang igjen.
– Vi tar sikte på gjenåpning i 14-tiden, slik at ettermiddagstogene kan gå som planlagt. Det er nå ryddet på rasstedet ved Upsete, og det pågår brøyting over fjellet, samtidig som fagfolk vurderer skredfaren. Men vi har forstått det slik at den er avtagende på grunn av at det begynner å bli kaldere i været, sa Nordli til NRK ved 12-tiden.
FRAMME I BERGEN: Her er toget akkurat ankommet Bergen stasjon med alle de 115 personene som overnattet i toget om bord.
Foto: Oddgeir Øystese / NRKPolitiet har sammen med frivillige gjennomført et overflatesøk i området snøskredet har gått.
To hytter og et skur er tatt av snøskredet, i tillegg har Upsete Fjellstove fått skader. Ingen personer skal ha bodd eller vært i disse bygningene da skredet gikk.
Bråstopp
Kirsten Skomsvoll var om bord i toget. Hun forteller om en lang natt på fjellet.
– Vi merket at toget gjorde en bråstopp. Og der ble vi stående. Det ble ikke opplevd som veldig dramatisk, og stemningen har hele tiden vært rolig om bord.
Toget skal ha hatt strøm og varme hele natten. Og passasjerene fikk utdelt mat. Etter at toget ble gravd løs fra snømassene ble det rygget inn i en tunnel.
– Det har mest vært kjedelig. VI hadde jo ingen anelse om når vi kom fram. Jeg har sovet en time i natt.
Toget fortsetter mot Voss og Bergen etter en natt på fjellet. Video: Per Magne Eikeland.
Ble slått storalarm
Brannsjef David Skjerven på Voss har koordinert redningsarbeidet i natt. Han sier den første meldinga var at toget var tatt av rast.
– Vi slo storalarm. Redningsmannskap var på vei til Uppsete rett før klokken 01:00. Det er stor snøskredfare i området, så vi måtte være forsiktige. Vi var framme på stedet omtrent klokke 03:00.
Tilfeldigvis arrangerer Røde Kors Finsekurset, et kurs i snøskredhåndtering, denne helga. Mannskap herfra kom til toget østfra. 10 frå Røde Kors og to politimenn ble sendt på en snøfres for å delta i hjelpearbeidet.
– Redningsarbeidet har fungert svært godt. Heldigvis var det ikke så dramatisk som de første meldingene kunne tyde på, sier Skjerven.
Brannsjef David Skjerven koordinerte redningsarbeidet frå Voss.
Foto: Ketil Jordan / NRKPå vei mot Voss
Toget ble etter noen timer trukket fri i østlig retning der det ble stående i trygghet inne i Gravhalstunnelen.
Operasjonsleder Steinar Hausvik i Vest politidistrikt opplyste til NRK at søk var igangsatt i skredet, og at redningsmannskaper er på vei til rasstedet med tog fra både Voss og Finse.
På grunn av dårlig vær er det vanskelig å komme fram i området, fortalte han.
Toget blir gravd fram av raset i natt. Video: Paal Herland.
Ringte hytteeiere
Ifølge Hausvik ble det jobbet intenst med å få tak i hytteeiere i det aktuelle området for å avklare om noen av hyttene i rasområdet hadde vært bebodd.
Meldingen om raset ved Upsete stasjon som ligger i Aurland kommune, kom inn klokka 23.42.
Bergensbanen var stengt på strekningen Geilo – Mjølfjell frem til 15-tiden søndag.
Lavinehunder i arbeid
Et beredskapstog var framme på rasstedet klokka 02.30, ifølge 110-sentralen i Hordaland.
Ifølge Bane Nor hadde toget som rykket ut fra Voss med seg politi, brannbil, snøskutere, lavinehunder og fagfolk på jernbane om bord. Også fra øst ble det rykket ut med politi og Røde Kors, jernbanemannskap og maskiner.
Hunder er nå i gang med overflatesøk i skredområdet, opplyser Vest politidistrikt. Store snømengder gjorde at også beredskapstogene etter hvert ble stående fast og måtte graves fram, opplyser politiet til NRK.
Skal rydde sporet
Planen er ifølge Bane Nor at sporet og kontaktledningen etter hvert skal klargjøres slik at passasjertoget kan kjøre videre mot Voss og Bergen.
Bane Nor beklager det som har skjedd, og skriver på sine nettsider at: «Dette er en veldig lei situasjon for kundene som først opplevde en forsinket avgang fra Oslo og deretter en trøblete avslutning på turen. Vi forstår godt at folk er både slitne og frustrerte. Våre mannskaper jobber på spreng for å få alle trygt ned fra fjellet».
Også stengt på Flåmsbana
Det er store snømengder fra Geilo og opp mot høyfjellet. Bergensbanen er stengt fra Geilo til Mjølfjell inntil videre.
Flåmsbana ble stengt lørdag ettermiddag på grunn av et ras mellom Blomheller og Berekvam som rev ned kontaktledningen.
Økt beredskap innført fredag
Meteorologene varslet fredag en tøff helg på høyfjellet i Sør-Norge, og snøskredvarselet for Hardangervidda sto på nivå 4, det vil si stor snøskredfare.
Bane Nor skriver på sine nettsider at to store Beilhack-snøfresere kjører i turnus over fjellet foran hvert tog. Fredag formiddag innførte Bane Nor oransje beredskap på strekningen mellom Haugastøl og Mjølfjell. Dette betyr at det blir kjørt hyppigere befaringer over fjellet enn vanlig, og brøytemaskiner rydder sporet før hvert passasjertog.