Hopp til innhold

SV sørger for at Ap får fylkesordføreren

SV svarte i dag ja på invitasjon fra Ap, Sp og KrF, og sikrer Anne Gine Hestetun (Ap) ordførerkjedet i Hordaland.

Aud Karin Oen og Anne Gine Hestetun

SV STØTTER MAKTSKIFTE: Arbeiderpartiets Anne Gine Hestetun (t.h) blir ny fylkesordfører i Hordaland etter Tom Christer Nilsen. Nå har hun sikret flertall sammen med Sp, KrF og med SV som støtteparti.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Valglogo

– Det gikk raskt idag, og vi har hatt en veldig god prosess som endte i en avtale. Det gleder vi oss veldig over, sier påtroppende fylkesordfører Anne Gine Hestetun (Ap).

Arbeiderpartiet ble den store valgvinneren også på fylkesnivå i Hordaland. Partiet gikk fra 16 til 20 representanter på fylkestinget. Men allerede før sommeren varslet Arbeiderpartiet samarbeid med Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. En skriftlig avtale gjorde de tre til et tydelig alternativ til det sittende Høyre, Venstre og Frp-flertallet.

Valgresultatet ga imidlertid ikke rent flertall til de tre utfordrerne. Ap, Sp og KrF fikk totalt 28 representanter i fylkestinget. Ett mandat for lite til å danne rent flertall. Tidlig tirsdag morgen ble dermed SV, MDG og Venstre invitert inn i varmen.

Rød-grønn-gult flertall

Svaret fra Aud Karin Oen og SV var positivt, og kom så å si umiddelbart. Klokken 11 tirsdag formiddag ble møtet avholdt, og da var det gjort. De fire partiene forhandlet frem et valgteknisk samarbeid som danker ut H, V og Frp-flertalelet.

SVs Aud Karin Oen poengterer at samarbeidet først og fremst er valgteknisk. Det betyr at de anser seg som et støtteparti til de tre samarbeidende partiene.

– Vi er glade for å bidra til at vi får nye folk inn i fylkestinget, sier hun.

Til gjengjeld får Oen selv plass i fylkesutvalget. SV får også nestlederen i Samferdselsutvalget (Marthe Hammer) og ungdomskandidaten Daniel Charles Hextall får plass i Opplærings-og helseutvalget.

SLIK BLE VALGRESULTATET FOR FYLKESTINGET:

Valgresultat Hordaland fylkeskommune

Hordaland fylkeskommune vil dermed i fire år fremover bli styrt av et rød-grønn-gult flertall. Høyre, Frp, Venstre, Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Rødt blir opposisjonspartier.

Forundret over V-MDG-avtale

NRK kjenner til at det ble mottatt med undring da Venstre og MDG sent mandag kveld signerte en avtale om å forhandle som én blokk på fylkestinget. Ap, Sp og KrF-koalisjonen forsto lite av denne avtalen og mente Venstre og MDG med denne avtalen satte seg selv på sidelinjen i forhandlingene.

– De gjorde dette rett etter at forhåndsstemmene var klare. Det forsto vi ingenting av. For oss var det naturlig å snakke med dem hver for seg, kommenterer Hestetun.