Sund: Sliter med å bosette syriske flyktninger

KLEPPESTØ (NRK): Sund har sagt ja til å ta imot fem syriske flyktninger i år. Flere av partiene i kommunen ønsker enda flere, men det er utfordrende å finne nok boliger.

Valgfergedebatt Sund

SUND: Valgfergen til NRK Hordaland besøker Kleppestø. Her ser du Sund-politikerne (fra v.) Jogeir Sognnæs (Ap), Kjell Arve Vorland (Sp), Elizabeth Toft Erichsen (V), Kari Anne Landro (H) og Svein Otto Jacobsen (Frp). Debattleder er Siv Fossåskaret.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

I formannskapsmøtet i Sund forrige uke ble det gjort innstilling om å ta imot fem syriske flyktninger i år og fem neste år.

Nå åpner både Venstre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet opp for at kommunen bør bosette enda flere.

Publikum valgfergen 2015

FERGESALEN: Publikum følger valgfergedebatten på Kleppestø kai.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Dette mener de

Elizabeth Toft Erichsen (V): – Jeg synes fem er lite og hadde håpet på litt flere, men regner med at det ligger en fornuftig forklaring bak.

Jogeir Sognnæs (Ap): – Jeg ser muligheter for at Sund kan strekke seg lenger hvis det er behov for det.

Kjell Arve Vorland (Sp): – I dag har vi en ekstremsituasjon. Hvis vi får muligheten til å ta imot flere, så bør vi se på det.

Sundordfører om flyktningepolitikken

ORDFØRER: Kari Anne Landro, Sund Høyre.

– Ikke nok boliger

Ordfører Kari Anne Landro (H) utdyper hva opsjonsavtalen om å ta imot de syriske flyktningene innebærer. Planen er at 30 av de 180 plassene ved asylmottaket skal øremerkes til syrere.

– Det har kommet et brev fra fylkesmannen som utfordrer oss til å ta imot. Men det sitter mange på asylmottaket som har opphold, men ikke har nytt sted å bo. Det er krevende både å få kjøpt og leie leiligheter i Sund. Vi kan ikke la folk bo på gaten heller, sier Landro.

NRK Hordalands valgferge 2015

VALGFERGEN: NRKs valgferge 2015.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Frp: – Skal ta vår del

– Tidligere var Sund kjent for sine vedtak om godt humør og godt vær, er det ikke slik lenger?

Svein Otto Jacobsen (Frp): – På 90-tallet var jeg ikke med i politikken, så det kan jeg ikke svare på. Sund tar imot vår del og gjør det vi kan for å integrere og ta imot flyktningene på en god måte.

Høyre og Frp understreker at man ikke har stilt noen krav om at de fem syriske innvandrerne skal være én familie, selv om administrasjonen har foreslått dette.