Hopp til innhold

Syklende flyktninger har blitt grensebutikk

Garasjeanlegget på Storskog grensestasjon er full av sykler, satt igjen av asylsøkere på vei fra Russland til Norge.

Hans Møllebakken

– Vi har fått tilbud fra russere som vil kjøpe syklene tilbake over grensen, men det har vi avslått, forteller Hans Møllebakken ved Kirkenes politistasjon. De frykter at syklene i så fall vil dukke opp på grensen flere ganger.

Foto: Tarjei Abelsen

– Asylsøkere fra Syria kommer mer eller mindre daglig nå, forteller Hans Møllebakken, stasjonssjef ved Kirkenes politistasjon.

– Per i dag har vi over 150 asylsøkere som har meldt seg. Den største forskjellen nå er at de kommer syklende over grensen.

Hans Møllebakken

Hans Møllebakken, stasjonssjef ved Kirkenes politistasjon.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

Tidligere har flyktninger som tar den nordlige ruten til Schengen-området via Russland haiket eller på andre måter fått skyss over grensen.

Men etter at politiet i Sør-Varanger advarte folk mot å ta passasjerer over grensen har sykkeltrafikken økt.

Asylsøkere sykler fra Russland til Norge

Fra grensestasjon til sykkelskur

Mellom snøscootere og truger i garasjen til grensevaktene står det nå rad på rad med blanke sykler. De fleste ser ikke ut som om de har vært brukt mer enn en gang. Neonfargede tau er festet til bagasjebrett der kofferter og annen bagasje har vært bundet fast.

– Syklene bærer faktisk preg av at de ikke har hatt tid til å skru dem ordentlig sammen, sier Møllebakken, og rister i en skranglete sykkel.

– De har bare lagt i vei med et halvveis løst sete og styre.

Sykkelflyktningene blir butikk for russere

Etter hvert som flyktningetrafikken over Storskog har økt, har politiet opplevd at enkelte forsøker å sko seg på flyktningene som vil krysse grensen. Noen tar seg betalt for å kjøre mennesker fra Russland til Norge, og nå ser de også sykkeltrafikken blir butikk.

– Vi har fått tilbud fra noen russere som vil kjøpe syklene tilbake over grensen, men det har vi avslått, sier Møllebakken.

– Hvorfor det?

– Nei, da kan vi nok se fram til at de kommer på nytt.

Grensevaktenes garasje fylles av asylsøkersykler

Politiet og grensevaktene er fortsatt ikke sikre på hva de skal gjøre med syklene som settes igjen på Storskog.

Foto: Tarjei Abelsen / NRK

– Hva skal vi gjøre med dem?

De asylsøkerne som melder seg ved grensestasjonen på Storskog blir sendt til Oslo og mottakene der. Syklene blir stående igjen på grensen.

– Vi har ikke vært så opptatt av å telle sykler, men vi har nok rundt 30 stykker stående i garasjen nå, sier Møllebakken.

– Hva skal dere gjøre med dem?

– Ja, si det. Vi har jo diskutert om vi skal gi det til kommunen eller asylmottaket i Vadsø. Det er jo ikke tvil om at dette begynner å ta opp plass for oss også.

– Russisk grensevakt ba meg smugle mennesker