Stort smitteutbrudd i Kvam bekymrer ordføreren: – Har ikke kjent smittevei

Heradet regner med at hele utbruddet er med den engelske varianten av viruset.

Ordførar Torgeir Næss i Kvam herad

IKKE KONTROLL PÅ LOKALT SMITTEUTBRUDD: – Vi må få kontroll gjennom omfattende testing og smittesporing, sier ordfører Torgeir Næss.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Kvam herad står nå midt i et lokalt smitteutbrudd med ukjent smittekilde. Det første smittetilfellet ble kjent onsdag i forrige uke. Siden den gang har 23 personer fått påvist koronaviruset.

– Det som er litt utfordrende denne gang, i forhold til sist utbrudd vi hadde i februar, er at vi ikke har en kjent smittevei inn i kommunen. Det kan være såkalt villsmitte ute i samfunnet, sier ordfører Torgeir Næss.

Tirsdag melder heradet om elleve nye koronasmittede personer. Noen av dem har ukjent smittevei. De fleste smittede er barn, ungdommer og unge voksne.

– Vi regner med at vi vil få flere positive tester, sier Næss.

Flere tilfeller av den engelske varianten

Utbruddet er konsentrert rundt Norheimsund og Øystese.

I dag er det bekreftet at noen av smittetilfellene er den engelske varianten av koronaviruset. Heradet regner nå med at hele utbruddet er med den samme mutasjonen.

Kvam har rundt 8.400 innbyggere, og ordføreren beskriver derfor utbruddet som stort.

– Det er et svært stort smittetall i forhold til antall innbyggere. Det ville vært kanskje 500–600 smittede hvis det var Bergen.

Mandag innførte Kvam en rekke strenge tiltak for å slå ned på utbruddet.

Det ble blant annet innført rødt nivå på alle skoler og barnehager. I tillegg ble alle arrangementer og organiserte aktiviteter forbudt, og treningssenter, museum og lignende måtte stenge.

Norheimsund, tatt fra luften

ENGELSK VARIANT I OMLØP IGJEN: På samme måte som i februar, sprer den engelske virusvarianten seg nå i Kvam herad i Vestland.

Foto: Kvam herad

– Skal få kontroll denne gangen også

Rundt 300 personer i heradet er nå i karantene som følge av utbruddet.

– Det har vært krevende smittesporingsarbeid, men folk har heldigvis stilt opp ekstra i påsken, sier rådmann Anita Hesthamar.

Ordføreren sitter selv i ventekarantene. Han forteller at de har mindre kontroll på dette utbruddet, enn utbruddet de hadde som følge av smitte i nabokommunen Ulvik i februar.

– Vi har litt mindre oversikt. Vi må få kontroll gjennom omfattende testing og smittesporing, i stedet for at vi kan gå spesifikt på nærkontaktene og sette dem i karantene, slik vi gjorde sist gang.

De lokale tiltakene varer i utgangspunktet til 14. april, men det gjøres en ny vurdering på torsdag 8. april.

– Jeg fikk sjokk. Jeg synes ikke det er kjekt. Jeg hadde trodd vi skulle få det litt lettere, men vi får det stikk motsatte, sier innbygger Halldis Vangdal.

Ifølge ordføreren blir tiltakene møtt med stor forståelse blant innbyggerne.

– Vi vet at vi klarte å slå ned forrige utbrudd på rundt 14 dager. Vi skal få kontroll denne gangen også. Det kan hende det tar litt mer tid da vi ikke kjenner smitteveien, men kontroll skal vi få.

Rådmann i Kvam herad, Anita Hesthamar

KREVENDE SMITTESPORING: Rådmann Anita Hesthamar sier smittesporingen har vært krevende i påsken.

Foto: Mette Anthun / NRK

Omfattende testing

Heradet oppfordrer nå alle med symptomer om å gå og teste seg. Næss forteller at fra påskeaften til andre påskedag testet heradet 180 personer for covid-19.

– Vi har gjennomført veldig omfattende testing de siste dagene. I dag har vi testet 161 personer så langt.

I tillegg har Framnes Kristne vidaregåande skule gjennomført omfattende hurtigtesting blant egne elever.

Heradet melder også om at en person som har fått påvist smitte, tok buss til og fra Bergen onsdag 31. mars. De oppfordrer derfor alle som tok bussen kl. 12 fra Kvam til Bergen eller bussen kl. 19.25 fra Bergen til Kvam om å teste seg.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 20.04.2021
3 401
Smittede siste 7 dager
218
Innlagte
709
Døde
1 068 342
Vaksinerte