Hopp til innhold

Sponheim truer småkommunene med tvang

Fredag går fristen ut for kommunene å selv finne sammen. Sta småkommuner kan ende opp med å få seg en solid overraskelse i etterkant, hevder Lars Sponheim.

Lars Sponheim

SVINGER PISKEN: Fylkesmann Lars Sponheim skulle ønske flere kommuner sa ja til sammenslåing. Nå truer han med tvang og langt større kommuner.

Foto: Josefsen, Jon-Michael / Scanpix

– Det vil fort kunne være en overraskelse for mange. For det vil tegne et helt annet kommunekart enn det vi har i dag, sier fylkesmannen til NRK.

Vil viske vekk flere grenser

Sauebonden fra Ulvik legger ikke skjul på at han svært gjerne skulle ha visket vekk enda flere kommunegrenser enn de som allerede ligger an til å forsvinne.

– Spesielt i de tilfellene hvor en enkelt kommune stenger for en løsning hvor andre kommuner gjerne vil ha sammenslåing, sier Sponheim.

I Hordaland har en rekke kommunesammenslåinger strandet på grunn av nei-vedtak i små og mellomstore kommuner. Samanger, Jondal, Modalen og Eidfjord er blant de som har sagt nei.

Ikke bekymret for tvang

Alle disse risikerer å bli slått sammen med nabokommunene med tvang dersom Staten må inn og ta avgjørelsen. Uten at det bekymrer Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit (Sp). Han aksepterer ikke trusselen fra Sponheim.

– Vi har tatt nabopraten og utredningene, slik vi er pålagt. Vi har fått et klart svar om at det er egen kommune som gjelder, sier Tveit til NRK.

Anved Johan Tveit

FRYKTER IKKE SPONHEIM: Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit har tro på at kommunen hans vil overleve.

Foto: Tale Hauso / NRK

Statens mann i Hordaland, Lars Sponheim, mener Eidfjord og andre småkommuner har alt å tape på å overlate beslutningen til Staten. I Stortingets kriterier legges det til grunn at en kommune bør ha 15-20.000 innbyggere.

Sponheim anslår at antall kommuner i Norge vil bli halvert i løpet av de to neste stortingsperiodene.

Truer med rådhus i Odda

– Mandatet er ikke å lage en sammenslåing som fortsatt vil bli en veldig liten kommune. Men Eidfjord, Ulvik og Granvin ville nok likevel fått ja om de gjorde det frivillig, sier fylkesmannen.

– Skal Stortingets kriterier oppfylles, snakker vi om en mye større kommune. Da kan de ende med rådhus i Odda eller på Voss.

Eidfjord-ordføreren lar seg fortsatt ikke skremme.

– Det Sponheim skisserer, kan nok skje en gang i fremtiden. Men jeg har tro på at vi fortsetter som egen kommune nå, sier han.