Hopp til innhold

Sp-Reksnes vil overgå bøndenes krav med flere milliarder kroner

Fylkeslederen vil også tvinge norske matvarekjeder til å betale mer for bøndenes produkter.

Bønder protesterte i Førde torsdag

TYDELIG BESKJED I FØRDE: Bøndene aksjonerte i Førde torsdag ettermiddag.

Foto: Eirik Johnsen / NRK

Torsdag ble det brudd i jordbruksoppgjøret. Norske bønder aksepterte ikke statens tilbud på 962 millioner kroner. Kravet fra næringen er på 2,1 milliarder.

Senterpartiets fylkesleder i Sogn og Fjordane, Sigurd Reksnes, mener bøndenes krav burde ha blitt innfridd – og legger på et par milliarder kroner de neste årene.

– Jeg støtter bøndene fullt og helt. Over tid vil det være behov for flere milliarder, å innfri kravet er kun et første steg, sier han.

Hvor skal du hente de milliardene fra?

– Vi må prioritere dette i statsbudsjettet. Det er ikke disse milliardene som velter tuene. Jeg tror vi får plass til å sikre norske bønder uten å måtte sondere med noe annet. Norsk landbruk skaper store ringvirkninger og er god investering for fremtiden, sier Reksnes.

Sigurd Reksnes

SP-TOPP: Sigurd Reksnes vil gi bøndene milliarder.

Foto: Odd Helge Brugrand / NRK

25 000 bønder i opprør

Over 25 000 norske bønder har knyttet seg til «Bondeopprøret» som krever en lønn å leve av og omstilling i hele jordbruket. Etter bruddet i forhandlingene, demonstrerte også flere bønder i Førde.

– Jeg forstår bøndene veldig godt. Tilbudet som staten kom med, er langt fra kravet fra jordbruket. Frustrasjonen som har bygget seg opp over lang tid fikk en full utblåsning, sier Reksnes.

Han mener inntektsgapet mellom bønder og andre yrkesgrupper i samfunnet må reduseres.

– Det er mange som har satset stort på gården sin og investert i moderne teknologi, men som nå ser at det ikke går opp økonomisk. Det må lønne seg å produsere mat i alle deler av landet med ulik størrelse på gårdene sier Reksnes.

– Hvis ikke omstilling og innovasjon i landbruket lønner seg, blir det ikke så mye mer landbruk i fremtiden, legger han til.

Vil presse matvarekjedene

Lokallagslederen vil også presse de store norske matvarekjedene til å betale mer for bøndenes produkter.

– Det er ikke tvil om hvem som tjener penger på norsk landbruk, nemlig sluttleddet.

Han peker på at selv om kjøpekraften har økt og prisene har steget, så har lønnen til bonden stått nærmest stille.

– Makten til kjedene her i landet må tas tak i, vi må være villige til å gå handelsnæringen i sømmene og gjøre noe med dem som dikterer prisene for alle andre. Jeg mener matvarekjedene må presses til å betale bøndene mer, sier han.

– Det er veldig trist

Etter bruddet i forhandlingene, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) til NRK at hun er svært skuffet på vegne av norske bønder.

– Man har valgt å gå til brudd før man har satt seg ned ved forhandlingsbordet. Det gjør at de takker nei til inntektsøkningen til bøndene og innretningene til sluttresultatet. Det er veldig trist, sier hun.

Bollestad møtte demonstranter ved regjeringsbygget.

SKUFFET: Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) ble møtt av demonstranter i Oslo torsdag.

Foto: Eivind Molde / NRK

Statsråden er enig med Reksnes i at man må sikre balanse mellom butikkjedene og bøndene, men vekter også inn norske forbrukere:

– De må være villige til å betale for norsk mat. Men hvis vi kommer i en situasjon der norsk mat blir veldig dyr, kan vi risikere at importen blir større. Jeg synes bøndene fortjener bedre enn at partene ikke engang fikk satt seg ved forhandlingsbordet. Det er veldig trist, sier hun.

Over 25 000 bønder har knyttet seg til et bondeopprør, og nå demonstrerer bønder i blant annet Førde. Hva tenker du om det vi nå er vitne til i landbruket?

– Bøndene har selv valgt forhandlingsformen mellom stat og parter. Jeg forstår engasjementet til enkeltbønder der ute som ikke kjenner seg igjen i tallgrunnlaget, og vi ville sette ned et utvalg for å sørge for mer tillit. Så er Norge også et langstrakt land der bønder har ulik inntekt og opplevelser, sier Bollestad.