Hopp til innhold

Kutt for friskoler: – Et sjokk at en borgerlig regjering legger frem et slikt budsjett

Private friskoler protesterer mot at Solberg-regjeringen vil gi dem 170 millioner kroner mindre i statstilskudd neste år.

St. Paul gymnas

MISTER TILSKUDD: St. Pauls videregående skole i Bergen er en av friskolene som mister tilskudd i forslaget til nytt statsbudsjett.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

Like før Jonas Gahr Støre overtok som statsminister, la Erna Solberg fram et budsjettforslag for 2022 med kutt i statstilskuddet til friskolene.

St. Paul videregående skole i Bergen mister 2,5 millioner kroner. Sammenlagt reduseres tilskuddene til friskolene med 170 millioner kroner i neste års statsbudsjett.

– Det var et sjokk å se at en borgerlig regjering kunne legge frem et slikt budsjett, sier rektor ved St. Paul videregående skole i Bergen, Peter Gjessing.

Rektor St. Pauls videregående skole, Peter Gjessing.

SJOKKERT: Rektor ved St. Pauls videregående skole i Berge, Petter Gjessing er sjokkert over forslaget om kutt til friskolene.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Mener kuttene rammer urettferdig

Friskolene mottar støtte som tilsvarer 85 prosent av de gjennomsnittlige driftskostnadene til den offentlige skolen.

I løpet av pandemiåret 2020 gikk utgiftene ned i den offentlige skolen, som er hovedårsaken til at friskolene nå får redusert tilskuddene.

Rektoren forteller at de på sin side har opplevd økte utgifter knyttet til blant annet renhold, inspeksjon og vikarer under pandemien. Ifølge ham kom kuttene som en stor overraskelse.

– 2020 var et veldig spesielt år, og det er veldig rart å bruke et så unormalt år til å beregne tilskudd, sier Gjessing.

Han forteller at han er oppgitt og skuffet, og at det er få steder skolen kan kutte i utgiftene.

– I ytterste konsekvens må vi si opp lærere, sier rektoren.

Vurderer justeringer

Venstre sin stortingsrepresentant, Grunde Almeland, forklarer at departementet foreslo dette kuttet til tross for at de så at beregningene kunne slå skjevt ut.

Han var statssekretær for kunnskapsminister Guri Melby frem til regjeringsskiftet i høst.

– Vi så at i år så slo det slik ut at det fikk et større kutt enn normalt hos friskolene. Derfor sa vi at vi måtte grave mer i tallene, og heller justere om de ble for urimelige, sier Almeland.

Grunde Almeland.

STORTINGSREPRESENTANT: Grunde Almeland (V) erkjenner at friskolene fikk et større kutt enn normalt i statsbudsjettforslaget, men sier at tilskuddene kan justeres dersom de slår for urimelig ut.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Rektoren mener fremdeles at regjeringen har sviktet.

– Om man ikke vet konsekvensene av politiske beslutninger, så bør man ikke ta dem. Da nærmer man seg hasardspill, sier Gjessing.

Han får støtte av generalsekretær i Kristne Friskolers Forbund, Jan Erik Sundby. Han understreker at det er et politisk ansvar å sikre at friskolene har midler til å dekke gjennomsnittlige driftsutgifter.

– Det å få 2020-betingelser i 2022 er en veldig tøff virkelighet for friskolene, sier Sundby.

Generalsekretæren mener den politiske ledelsen burde ha oppdaget dette, fremfor å etterlate problemet til en ny regjering.

Statssekretær for kunnskapsministeren, Halvard Hølleland, skriver til NRK at dagens kunnskapsdepartement vil undersøke saken nærmere. Foreløpig vil de ikke kommentere hva Støre-regjeringen vil gjøre med kuttet.