Hopp til innhold

Smitteøkning flere steder – Norge er «rødt»

Med over 1126 nye smittetilfeller de siste 14 dagene har Norge passert grensen for å bli vurdert som et «rødt» land. Det vil bli satt inn tiltak i Bergen, sier helsedirektøren.

Munnbind på t-banen

NYE UTBRUDD: Lokale smitteutbrudd flere steder i landet gjør at Norge nå ligger over grensen til å bli vurdert som et rødt land.

Foto: Anders Fehn / NRK

Ett av kriteriene norske myndigheter bruker når de skal bestemme om et land er «rødt» eller ikke, er at det flere enn nye 20 smittede per 100.000 innbyggere de siste to ukene.

For Norges del betyr det over 1075 personer nye smittetilfeller siste 14 dager. Befolkningsgrunnlaget som brukes for Norge av SSB er 5.374.807.

Fra tirsdag 25. august til i dag har 1126 personer fått påvist covid-19, basert på smittetallene fra FHI.

Norge har dermed en smittesituasjon som bringer landet opp på rødt nivå, med nesten 21 smittede per 100.000 siste 14 dager.

Norge innførte i vår kriterier for hvilke land man fritt skal kunne reise til og ikke, uten å måtte sitte i karantene. Alle reisende som kommer fra «røde land» blir ilagt 10 dagers innreisekarantene.

Norge når «rødt» nivå som følge av flere store utbrudd, blant annet i Fredrikstad, Sarpsborg og i Bergen. Dette får likevel ikke konsekvenser for reiser til og fra disse områdene.

– Flere er smittet i løpet av de siste dagene enn det vi har satt grenser for. Så spiller det naturligvis en stor rolle om vi klarer å identifisere denne smitten, og det klarer vi i store deler av Norge, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog.

Helsedirektøren sier at den norske smittesituasjonen, som nå er på rødt nivå, er en påminnelse til alle.

– Det har glidd litt ut i sommer og også kanskje også i høst. Hvis vi skal unngå å få en mer generalisert smitte, må alle nå ta dette innover seg.

BJØRN GULDVOG advarer unge mot å klemme for mye

SMITTEØKNING I FLERE KOMMUNER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog sier flere er smittet i løpet av de siste dagene enn det Norge har satt grenser for.

Foto: Terje Pedersen

Høie: – Kommunene tar tilbake kontroll

Helseminister Bent Høie (H) mener at de forskjellige kommunene rundt omkring i landet har god kontroll på smittesituasjonen, til tross for den lokale økning enkelte steder.

– Vi her fortsatt en situasjon der vi har lokale utbrudd. Noen av dem er store, slik som de i Oslo, Sarpsborg og Fredrikstad. Men jeg opplever at kommunene tar dette på alvor og tar tilbake kontroll med de tiltakene de innfører, sier han til NRK.

Pressekonferanse om koronasituasjonen

Helseminister Bent Høie (H) føler kommunene klarer å få kontroll over smittesituasjonen lokalt.

Foto: Jil Yngland / NTB scanpix

Høie sier det ikke er noen grunn for nasjonale myndigheter å gå inn med ekstra tiltak, slik situasjonen er nå.

– Vi er hele veien på vakt for å se om tiltakene våre står i forhold til situasjonen. Vi utelukker ikke at det kommer nye nasjonale tiltak, men det vil være basert på smittesituasjonen. Foreløpig ser vi at hovedstrategien – at kommunene slår ned smitten lokalt – fungerer, sier han.

– Betyr ikke så mye for Norge

Ifølge smittevernsjef Forland ved FHI har ikke det røde nivået noe spesielt å si for Norge når det gjelder reiser innad i landet.

Det skal være god kontroll på de to store, lokale smitteutbruddene. I resten av landet er det lite smitte og landet ligger langt under grenseverdien for rødt nivå.

– Men vi har en smittesituasjon som vi har satt som terskelverdi for karantenebestemmelser for innreise fra andre land, sier han.

Det kan føre til at andre land ikke vil ha nordmenn over grensa. For Finlands del skjedde det allerede da Norge bikket 10 smittede per 100.000.

Men kriteriene varierer i ulike land. Mens Norge opererer med en grense på 20, har mange andre land en grenseverdi på 50.

FHI mener det ikke er aktuelt å dele Norge inn i røde og grønne soner.

– Men det er høyst aktuelt å arbeide for gode lokale tiltak, for eksempel munnbind, nedstenging av arbeidsplasser eller institusjoner, men ikke reiserestriksjoner.

Forland mener det heller ikke blir nødvendig å advare mot reiser til noen deler av landet.

– Vi er opptatt av at folk får tilgang på all informasjon om smitte i enhver kommune. Hvis de er opptatt av det, så vil de få informasjon om det og lokale tiltak dersom det er aktuelt.

Detaljnivået man har på utbruddene innenlands gjør at myndighetene ikke bruker «20 smittede per 100.000 innbyggere»-systemet når det gjelder reiseråd innenriks.

– Det er likevel sånn at i den nasjonale beredskapsplanen, så er også innenlands reiseråd og restriksjoner en del av tiltakene. Men vi er ikke i en smittesituasjon nå der de tiltakene bør innføres, sier helseminister Bent Høie.

«Drive thru»-koronatest ved Aker legevakt

TESTER: Koronatestingen er trappet betydelig opp i Norge de siste ukene. Her fra koronatest-stasjonen ved Aker legevakt.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

– Man skal ha gode grunner for å reise til Bergen

I midten av august skrev FHI at de forventet en forverring av situasjonen og økning av smitte de neste tre ukene. FHI anslo da 124 nye tilfeller om dagen.

De siste ukene har Norge sett en oppblomstring i lokale smittetilfeller.

I Bergen har 363 personer fått påvist covid-19 etter fadderukene startet. Drøyt 200 studenter har blitt smittet av covid-19 etter semesterstart.

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, sier det nå vil bli satt inn spesifikke tiltak i Bergen.

– FHI har de siste dagene vært i veldig nær dialog med kommuneoverlegen i Bergen og man har vurdert behov for mer inngripende lokale tiltak. Nå jobbes det frem en tiltakspakke som jeg regner med blir behandlet i byrådet i dag.

Helsedirektøren nevner en forsterkning av avstandskrav, sikring av karantene og vurdering av gruppestørrelser når man møtes og på arrangementer. Åpningstider på virksomheter som restauranter og lignende blir også vurdert.

– Det er tiltak vi kjenner til, som er viktige å forsterke i Bergen nå. Smitten ser ut til å ikke bare være begrenset til studentmiljøene, men også lekke litt ut i befolkningen.

– Det kan i tillegg være aktuelt å se på munnbind på offentlig transport, og kanskje også økt brukt av hjemmekontor, sier Guldvog.

Helsedirektøren understreker i tillegg at man må være forsiktig dersom man skal reise til Bergen nå.

– Man skal ha gode grunner for å reise til Bergen, gitt at man nå har en økende smittesituasjon. Det er ikke ulovlig, men man må ta forholdsregler.

Erna Solberg mener imidlertid at reiser til vestlandsbyen fremdeles kan gjennomføres.

– Det er ikke farlig å reise til Bergen så lenge man holder smittevernreglene, sier hun.

Bergen kommune har satt kommunal kriseledelse og kalt inn til pressekonferanse tirsdag kl. 18 for å orientere om nye tiltak.

BJØRN GULDVOG advarer unge mot å klemme for mye

SMITTEØKNING I FLERE KOMMUNER: Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog sier flere er smittet i løpet av de siste dagene enn det Norge har satt grenser for.

Foto: Terje Pedersen

I Sarpsborg og Fredrikstad er over 2500 personer satt i karantene etter koronautbruddet i forbindelse med feiringen av en muslimsk høytid. Over 200 personer har fått påvist smitte etter feiringen. Dette kom bare kort tid etter utbruddet i Indre Østfold.

– Foreløpig har situasjonen i kommunene vært slik at vi har kunnet ta ned smitten ved hjelp av en veldig intensiv smitteoppsporing og testing. Det er håp for at både Sarpsborg og Fredrikstad klarer å håndtere smitten på den måten, sier Guldvog.

På Jæren er 200 elever sendt hjem etter et smitteutbrudd på Bryne videregående skole.

Ti smittede på Haukeland

Smitten har også nådd Haukeland sykehus, der 10 ansatte er smittet på syv avdelinger, og minst 76 er satt i karantene.

Sykehusdirektør Eivind Hansen sier to av de nye smittede har en kjent smittevei, mens én jobber på en avdeling som til nå ikke har hatt smitte.

– Dette er urovekkende og tyder på at smitten er økende i bergensområdet. Det aller meste tyder på at dette er smitte som kommer utenfra, sier Hansen.

Hansen vil ikke si konkret hvilke syv avdelinger på sykehuset det er snakk om.

Eivind Hansen

TRE NYE SMITTEDE: Tirsdag er tre nye ansatte bekreftet smittet av korona på Haukeland sykehus.

Foto: Therese Grimstad Pisani / NRK

Haukeland sykehus har begrenset adgangen for besøkende til sykehuset og tillater nå kun besøk til alvorlig syke pasienter og de som har et spesielt behov for besøk.

Hansen deltar tirsdag i et beredskapsmøte der sykehuset vil vurdere om det er nødvendig å sette i verk flere tiltak.

Over 500 av sykehusets ansatte er testet så langt i september. Hansen utelukker ikke at det kan komme flere positive svar de neste dagene.