Slik gjør du hjemmesommeren perfekt

Ikke alle nordmenn reiser bort i ferien. Denne bergensfamilien samler på fjelltopper i nærområdet. Her er fem tips til hvordan du sikrer deg den perfekte hjemmesommeren.

Familie på fjelltur

SAMLER PÅ FJELLET: (Fra v.) Far Kenneth Zahl, Sophie Ulla Zahl (8) og mor Silje Ulla Steinsbu fra Bergen bruker sommeren til å samle på fjelltopper i nærområdet i regi av Turlaget. Målet er ti fjell. Her er de på Lyderhornsfjellet under Syvfjellsturen tidligere i år.

Foto: Bergen og Hordaland Turlag

Noen er lei av reisepresset. Andre har dårlig økonomi. Nordmenn setter ferien høyt, og svir av 50 milliarder kroner i løpet av ukene på sommeren.

Men du trenger ikke å reise langt av gårde for å finne din drømmeferie. Ofte ligger godbitene rett utenfor stuedøren din. Her er noen tips til hvordan du kan skape din egen drømmeferie uten å reise langt av gårde og uten å brenne hull i lommeboken.

Ut på tur

Familie på tur på Ådnanipa

TUR I TÅKEN: Familien Melshaug fra Fana på tur til Ådnanipa i Arna. Bestemor hadde ikke vært på fjellet tidligere.

Foto: Bergen og Hordaland Turlag

Mange har turløyper rett utenfor stuedøren. Setter du deg i bilen eller tar en kort busstur åpner deg seg enda flere muligheter.

– Når du har med deg en åtteåring er det motiverende å ha et mål for turen, ikke minst når du kan løse oppgaver underveis, sier Silje Ulla Steinsbu fra Bergen, mor til Sophie (8).

Familien bruker sommeren til å følge Bergen og Hordaland Turlags nye turopplegg: TiturBergen. Hittil har familien besøkt Ulriken, Ådnanipa, Veten, Stallane og Sandviksfjellet.

Titur-kortet

TITUR-KORTET: Svaret på kontrollspørsmålet får du først når du faktisk står på fjelltoppen.

Foto: Bergen og Hordaland Turlag

– Målet er at du innen 31. oktober skal besøke alle ti turmålene, både kjente og ukjente, og krysse dem av på kortet vårt. Alle turene har kontrollspørsmål som du må til topps for å svare på. Vi har turposter i hele Hordaland, forteller organisasjonsleder Jane Britt Daae.

Turene kan være korte eller lange. Mangler du turidéer er nettsiden ut.no et godt sted å starte. Så finner du frem godt fottøy og litt mat til å ha i sekken, og så er du i gang!

Turist i egen by

Bryggen i Bergen

BRYGGEN I BERGEN: Det kan være spennende å være turist i egen by.

Foto: Åge Algerøy / NRK

Det er lett å overse attraksjoner i nærmiljøet. Da tenker vi ikke på de mest kjente, men tingene du ofte overser. Bor du i en av Norges største byer finnes det ofte muligheter for guidede gatevandringer.

I mindre kommuner kan du få hjelp på ditt lokale turistkontor til å finne frem til «perlene» du ellers har lett for å overse.

Smågutter nyter strandliv ved Mjøsa

HJEMMESOMMER: Du trenger ikke reise langt av gårde. Ofte finnes ferieperlene i ditt eget nærområde.

Foto: Ruth Barsten / NRK

Konserter, teater og andre arrangementer er det også mange av gjennom sommerukene.

Eller hva med å stikke innom et av museene eller kunstgalleriene du alltid har hatt lyst til å se nærmere på, men aldri har fått tid til å besøke?

En tur til et fyr

Hellisøy fyr

BESØK ET FYR: Her Hellisøy fyr på Fedje.

Foto: Svein-Magne Tunli - www.tunliweb.no / Wikimedia Commons

Den britiske avisen The Observer skrev i 2004 at Hellisøy fyr på Fedje i Hordaland er ett av verdens 15 mest attraktive reisemål. Ifølge avisen er stedet et av verdens beste dersom du ønsker å slippe unna det de kaller «the rat race».

Fyret ble tent første gang i 1855, automatisert i 1992 og fredet i år 2000. Her ytterst mot Nordsjøen er man midt i en verden, nær himmelen og med utsyn i alle himmelretninger. Det er også mulig med overnatting i fyrvokterboligen.

Langs norskekysten finnes det også en rekke andre fyr med overnattingsmuligheter, og øvrige hotellmuligheter.

Et besøk på biblioteket

Utenfor biblioteket i Mandal

ÅPNE BIBLIOTEK: Finn favorittboken og kos deg med den i godstolen.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Med været vi opplever fortiden kan en tur innendørs på et av fylkets mange biblioteker være den perfekte sommeraktiviteten. Her kan du låne bøkene du alltid har hatt lyst til å lese med hjem. Garantert kos i godstolen!

I Hordaland har for eksempel alle de 33 kommunene eget bibliotek, og slik er det også de fleste steder i landet. Vær oppmerksom på at mange av bibliotekene har egne sommeråpningstider. Det som er bra er at du faktisk kan søke frem bøkene på nettet før du går på biblioteket.

Ta deg et bad

Vannkanten

BARNAS FAVORITT: Varmt i vannet er det på landets badeland. Her fra Vannkanten i Bergen.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

Ingenting er som et deilig sommerbad. Du kan selvsagt finne deg din egen lille badevik, men med sommertemperaturene slik de har vært mange steder denne sommeren kan det være vel så greit å ta badebukse og bikini med innendørs.

Rundt om i landet ligger et hav av små og store badeland med vannsklier og fine badetemperaturer. Ikke minst ungene vil nok sette pris på en dag i det våte element.

God hjemmesommer!