Röyksopp frifunnet på alle punkt

Bergen tingrett mener produsent Rune Lindbæk ikke har krav på rettigheter av en av Röyksopp sine låter. Han må betale rundt 800.000 kroner i saksomkostninger.

Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Bergen tingrett

SPILTE LIVE: Svein Berge og Torbjørn Brundtland spilte av sangen i Bergen tingrett.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Rune Lindbæk saksøkte Röyksopp fordi han mener han har krav på rettigheter til Röyksopp-låten «A Higher Place». Röyksopp gikk til motsøksmål mot Lindbæk.

Lindbæk tapte saken sin i Bergen tingrett, og tapte også motsøksmålet.

– Det er ikke slik at vi nå trekker et lettelsens sukk, for vi var hele tiden sikker i vår sak. Vi har nå fått den avslutningen vi søkte å få, og det er greit for vår del, sier Svein Berge i Röyksopp til NRK.no.

800.000 kroner i saksomkostninger

Bakgrunnen for saken er at Lindbæk hadde rettigheter til låten «Lift», som han produserte sammen med Torbjørn Brundtland i Röyksopp. Et parti i låten «A Higher Place» ligner låten «Lift». Derfor krevde Lindbæk rettighetene til Röyksopp-låten.

Men Bergen tingrett slår fast at Rune Lindbæk ikke har opphavsrett til låtene. Han tapte rettssaken og må betale sakskostnadene til Svein Berge og Torbjørn Brundtland i Röyksopp.

Etter en lang rettsprosess er beløpet 788.140 kroner.

Blandede følelser

Röyksopp har tidligere uttrykt blandede følelser over at saken havnet i retten.

– For vår del har det aldri hersket noen tvil over hvem som har rett i denne saken. Samtidig er det ikke hverdagskost for oss å bli saksøkt og anklagd, og i tillegg gå gjennom en rettssprosedyre. Den biten er uvant for oss, og har bidratt til at vi må endre fokus bort fra musikk som vi egentlig skal drive på med, sier Berge.

Röyksopp har tidligere sagt at de ikke vil juble over en frifinnelse i retten. Og det står de ved.

– Da vi fikk nyheten tok vi oss åtte minutter fri fra musikken, tok fram det eneste vi hadde i kjøleskapet – en gammel boks med brus, delte den, og hørte på en låt. Etter det gikk vi tilbake til den låten vi opprinnelig jobbet med, forteller han.

Anses ikke som opphavsmann

Ifølge dommen anses ikke Rune Lindbæk som opphavsmann, musiker eller produsent til verket «Lift» av Drum Island.

Linbæk er heller ikke utøvende musiker etter åndsverkloven § 42 på innspillingen av «A Higher Place» utgitt av Röyksopp i 2001/2002, ifølge dommen.

Uenig med dommen

NRK.no har ikke lyktes med å få snakke med Rune Lindbæk. Han sier imidlertid til iTromsø at han er helt uenig med dommen.

– Det stemmer ikke at jeg ikke skal ha bidratt på låtene, vi var to stykker som jobbet sammen med dem, sier han.

Han sier videre at det ikke er tatt stilling til om dommen fra tingretten skal ankes videre til lagmannsretten.

– Det er Gramart som har drevet saken, og hva vi gjør videre vil bli avgjort i løpet av torsdagen når de juridiske ekspertene har gått gjennom dommen, sier Lindbæk til avisen.

Rune Lindbæk og advokat Marius Aarum Øvrebø-Engemoen

TAPTE: Rune Lindbæk tapte og må betale nesten 800 000 kroner i saksomkostninger.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix