Hopp til innhold

Rørt Uppstrøm forklarte seg

Tor Arne Uppstrøm sa i retten at det eneste han kunne straffes for var å ha vært en idiot.

Video UPPSTRØM FORKLARTE SEG

Onsdag forklarte en tydelig rørt Tor Arne Uppstrøm seg i Bergen tingrett. Han tok til tårene flere ganger når han beskrev hvor fryktelig han synes det var at han, som han selv sier - uten å vite det, hadde bidratt til at veldig mange inklusive han selv var lurt trill rundt i denne saken.

– Ingen drømmer om at det finnes noen som er så «spik spenna gæren» som han, sa Uppstrøm om Seim da han ble spurt ut av aktor.

LES OGSÅ: - Pressa har ødelagt Uppstrøm | - Dette må Uppstrøm tåle

Kunne blitt ny Aker Brygge

Uppstrøm, som har drevet som kunsthandler i London og New York i mange år, var engasjert i eiendomstransaksjoner gjennom selskapet Paleum i Norge. Selskapet eide eiendommer i Bergen, blant annet ved siden av en eiendom som Seim kontrollerte gjennom et av sine selskaper. De to eiendomsinvestorene ble enige om å samarbeide.

Sommeren 2002 fikk Uppstrøm høre at verftet Mjellem & Karlsen, som ligger midt i Bergen, var til salgs. Han tok det opp med Seim, som var interessert. Uppstrøm forklare seg i retten entusiastisk om planene for det han mente kunne blitt et Aker Brygge i Bergen. Han hadde fått en arkitekt og en kunstner til å lages skisser for utbygging av området, skriver NTB.

– Det var synd for Bergen at dette aldri ble noe av, sa den tidligere eiendomsinvestoren. Han avviste at det var lagt opp til at de ansatte skulle miste jobben. Planen var at hele verftet skulle flyttes til Hanøytangen, forklarte han.

– Han er av kunstnernatur

Forsvareren sa i retten i dag at Uppstrøm er en kunstnersjel som tror godt om folk.

– Uppstrøm er av kunstnernatur, han har inngått store avtaler innenfor kunstformidling der en mann er en mann og et ord et ord, sier advokat Erling O. Lyngtveit til NRK.

Han sier at Uppstrøm i ettertid innser at han burde hatt skriftelige avtaler, sikkerheter og brukt advokat.

– Han har fått på pelsen og tapt store deler av formuen sin på dette. Han har bare fått tilbake småtteri av det Seim skyldte han og hans selskaper. Det er realiteten her.

HØR:

– Ikke noe nytt

Aktor Ole Bjørn Mevatne avsluttet sitt innledningsforedrag i retten onsdag. I to dager har han hatt en lang og detaljert gjennomgang av økonomiske transaksjoner mellom de forskjellige selskapene. Han har også gitt et bilde av strukturen i de forskjellige selskapene.

I utspørringen av Uppstrøm la han vekt på å finne ut av hvilket forhold og aktivitet det har vært mellom Uppstrøm og Seim både før og etter oppkjøpet.

– Vi er nødt til å se hele pakken i en sammenheng for å se hvor involvert Seim, Paleum og Uppstrøm har vært med hverandre i dette systemet. Det er det som er viktig, sier han.

Kan Uppstrøm være lurt?

– Det skal retten avgjøre og ikke jeg, sier han.

Hva har du fått ut av å avhøre han i dag?

– Det er egentlig ikke noe nytt i forhold til det han forklarte til politiet for sju år siden. Vi hadde heller ikke ventet å få ut noe mer enn det vi har fått i dag, sier Mevatne.

Torsdag skal avhøret av Uppstrøm fortsette sin forklaring, det er også ventet at Carl Fredrik Seim skal vitne.