Hopp til innhold

Reiselivet taper millioner hver dag

Stengte veger og vegarbeid i Hardanger og på Voss fører til at reiselivsnæringen i regionen taper flere millioner kroner hver dag.

Hardangervidda natursenter

FÆRRE BESØKENDE: Stengingen av Måbøtunnelen gjør at færre turister kommer hit til Hardangervidda natursenter.

Foto: Hardangervidda natursenter

– Avbestillingene renner inn nå, forteller Hans Jørgen Andersen, reiselivsdirektør i Reisemål Hardanger Fjord.

Torsdag kveld begynte en semitrailer med henger å brenne i Måbøtunnelen på riksveg 7 ved Eidfjord, den nasjonale turistveien som leder opp til Hardangervidda. Samtidig er riksvei 13 på Deildo mellom Odda og Kinsarvik stengt store deler av dagen.

På E16 mellom Bergen og Voss er det manuell dirigering ved Stavenestunnelen på grunn av vegarbeid, og ved Granvinsvatnet er det redusert fremkommelighet etter at veien raste ut i vannet .

Trafikkhindringene fører til at mange turoperatører og turister har avbestilt reisene sine. Og det i starten av høysesongen som i utgangspunktet ligger an til å bli den beste noen sinne.

– Vi har ikke eksakte tall på hvor mye vi taper nå, men det er snakk om noen millioner hver dag, sier Andersen.

Brann i Måbøtunnelen

STENGT: Måbøtunnelen er helt stengt etter at en semitrailer med henger begynte å brenne inne i tunnelen-

Foto: Gunvall Medhus

Krever penger til rydding

Reisemål Hardanger Fjord er i full gang med å informere turoperatørene om vegsituasjonen i regionen, slik at de skal kunne gjøre det beste ut av situasjonen.

– Mange av turistbussene har veldig tette program, og når for eksempel Måbøtunnelen stenger er det deler av programmet som ikke er mulig å gjennomføre, sier Andersen.

Særlig er det overnattingsstedene som får svi for situasjonen. Av turistattraksjoner er det særlig Hardangervidda natursenter i Eidfjord rett nedenfor Måbøtunnelen, som taper penger.

Han mener det er svært viktig at politikerne og vegmyndighetene er klar over konsekvensene når slike ting skjer. Myndighetene må bruke ressurser på å reparere skadene raskt, selv om disse utgiftene blir store, sier han.

– I det store regnestykket er dette en rimelig utgift når vi ser på de verdiene som går tapt hver eneste dag.

Riksvei 13 ved Granvinsvatnet skylt vekk

RASTE UT: 200 meter av veien raste ut i vannet på riksvei 13 mellom Granvin og Voss.

Foto: Holven, Johannes / NTB scanpix

Prioriterer rydding

Det er store skader i Måbøtunnelen etter brannen, og den er helt stengt. Men Statens vegvesen jobber iherdig med å få den åpnet igjen så snart som mulig, sier byggherrevakt Tina Mannsåker.

Hun forteller at entreprenøren har jobbet med å fjerne stein som har falt ned i veibanen og fjernet løs stein fra taket i natt.

– De har fått beskjed om å gjøre det de kan i helgen for å få tunnelen trafikksikker. Håpet er å få tunnelen åpnet i løpet av neste uke, sier hun.