Protesten er klar

Samme dag som Statnett slipper dato for byggestart, utgis plata «Våkenatt i Hardanger».

Nils Petter Molvær og Ole Paus

POTEST-CD: Nils Petter Molvær og Ole Paus spilte inn sin protest i Granvin.

Foto: Ann Kristin Rykke / NRK

Kirkelig kulturverksted

COVER: Mandag er plata ute i butikken.

Foto: Platecover, Kirkelig kulturverksted

– Helt tilfeldig, sier produsent Erik Hillestad.

– Nei, vi visste ikke noe om at der var planlagt pressekonferanse på utgivelsesdagen vår, sier han.

I september samla 11 artister seg i Granvin kirke seg for å spille inn plata "Våkenatt i Hardanger". Mandag er plata ute i butikkene.

Protesterer med musikken

Målet med plata er å stoppe bygginga av kraftmastene i Hardanger. Ole Paus, William Hut, Herborg Kråkevik, Benedicte Maurseth, Åsne Valland Nordli, Anne Grete Preus, Nils Petter Molvær, Bjarne Brøndbo, Ove Thue, Einar, Mjølsnes og Sondre Bratland troppa opp i Hardanger i høst.

Erik Hillestad

PRODUSENT: Erik Hillestad har produsert plata som ble til i Granvin kirke i september.

Foto: Stian Lysberg / Scanpix

– Vi vil utrykke en sterk støtte til folket i Hardanger og deres kamp, sier Hillestad.

– Vi vil også sette fokus på at dette er en sak som ikke bare omfatter dette området. Denne saken har nasjonal betydning. Vi tror musikk har en funksjon og en sterk innvirkning, sier Erik Hillestad.

I dag blir platen sendt ut til alle medlemmene i Regjeringen med et brev som anmoder dem til å vente med byggestart til etter all utredning er ferdig.

– Vi ber dem sette seg rolig ned og lytte til platen. Vi sier også til dem at det er prisverdig av dem å nedsette fire utvalg til å utrede alternative måter til å transportere energi til Bergen på, sier han.

– Det er håp i at ett av utvalgene skal utrede om det i det hele tatt er behov for denne kraftlinjen, sier Hillestad til NRK.

Vil påvirke

Kirkelig kulturverksted som står bak plata mener sanger og artister kan påvirke politiske prosesser.

– Vi håpet jo på var at arbeidet ble utsatt til utredningsarbeidet var ferdig i det minste. For det kan jo tenkes at det ikke er behov for denne linjen, sier Erik Hillestad.

LES OGSÅ: Protesterer mot kraft med musikk
D.D.E.-Bjarne vil ha atomkraftverk

I omslaget skriver produsent Erik Hillestad:

«Og vi veit at songar kan nå heilt inn i hjarta hos alle som kan og vil høyre. Og den som høyrer Sondre Bratland synge fedrelandssalmen ”Såg du mitt land” og likevel ikkje vil lytte til folket frå bygdene i Hardanger og fleirtalet av det norske folk om kva som skal hende med kulturlandskapet vårt, har eit hjarte av stein.»

(Saken fortsetter under videoen.)

Video HARDANGER-CD

– Det kjennes veldig godt å ha gjort denne platen. Vi er veldig stolte av resulatet. Det har blitt en veldig vakker sak. Vi har hatt en veldig sterk og fin dugnadsånd underveis, sier plateprodusenten.

Ole Paus har engasjert seg kraftig i saken. Han er irritert og fortvila over regjeringa i denne saken. I september fortalte han om sin irritasjon til NRK.

– Drittsekker

– Jeg liker Stoltenberg, han er en hyggelig mann. Det er mange snille folk i regjeringen, men det er noen drittsekker der også.

– Når jeg ser hvordan de prøver å vri seg unna og rettferdiggjør det som er umulig å rettferdiggjøre så blir jeg harm, sa Ole Paus til NRK.