Hopp til innhold

Røldal-piloten får fly igjen

Helikopteret med fem personer om bord styrtet og knakk i to. Piloten, som ble dømt til 60 dagers fengsel, er nå hentet inn igjen i varmen av helikopterselskapet.

Helikoterstyrt i Røldal

STYRTET HER: Det var midt under en konkurranse for frikjørere 27. april 2013 at helikopteret med fem personer om bord plutselig styrtet i alpinsenteret. Helikopteret knakk i to da det traff bakken, men ingen av de fem ble skadet.

Foto: Svela, Elling / NTB scanpix

– Piloten vil begynne å fly for Fonnafly igjen. Vi har ingen betenkeligheter med det, sier daglig Sverre Underbakke til NRK.

Heller ikke Luftfartstilsynet ser noen grunn til å holde piloten på bakken, og har gitt ham flysertifikatet tilbake, melder Hardanger Folkeblad.

Inndratt to ganger

«Nå har det gått to år og piloten har fått sertifikatet tilbake. Vi har ikke mottatt noen informasjon i denne perioden som skulle tilsi at vi skulle anbefale at sertifikatet skulle suspenderes ytterligere», opplyser Marit Kvarum, senior kommunikasjonsrådgjevar i Luftfartstilsynet.

Luftfartstilsynet opplyser til NRK at piloten var uten flysertifikat for en kortere periode i 2007, i tillegg til perioden etter helikopterulykken i Røldal i 2013.

Klarert for å fly

Det var midt under en konkurranse for frikjørere 27. april 2013 at helikopteret med fem personer om bord plutselig styrtet i alpinsenteret. Helikopteret knakk i to da det traff bakken, men ingen av de fem ble skadet.

Da NRK kontaktet sjefen i Fonnafly for en måned siden var det ikke avklart når den 49-årige piloten kunne begynne å fly igjen. Piloten ble i mars i år dømt for flere brudd på Luftfartsloven, men anket dommen.

I påvente av ankesaken opplyser Fonnafly til lokalavisen at piloten nå er klarert til å fly dersom selskapet har behov for ham.

– Nå har han viktigere oppgaver enn å være pilot, men det er vårt skjema som avgjør dette, forteller Underbakke til lokalavisen.

Avventer ankesak

Hele dommen er anket. Det gjelder bevisbedømmelsen under skyldspørsmålet, saksbehandlingen, lovanvendelsen og straffeutmålingen, har pilotens forsvarer, advokat Sveinung Eliassen tidligere uttalt til NRK.

Det er fortsatt uvisst når ankesaken blir behandlet.