Hopp til innhold

Piloten dømt: – Flaks at ingen mistet livet

Piloten som styrtet med fire passasjerer i Røldal, er dømt til fengsel i 60 dager. – Bare flaks at ikke liv gikk tapt, mener retten.

Helikoterstyrt i Røldal

KNAKK I TO: Helikopteret med fem om bord knakk i to da det styrtet her i alpinanlegget i Røldal. Utrolig nok ble ingen skadet.

Foto: Svela, Elling / NTB scanpix

Den 49 år gamle helikopterpiloten fra Fonnafly er kjent skyldig for brudd på luftfartsloven etter helikopterstyrten i Røldal 2013.

Han dømmes til 60 dagers ubetinget fengsel og til å betale 5000 kroner i saksomkostninger.

Det var midt under en konkurranse for frikjørere 27. april at helikopteret med fem personer om bord plutselig styrtet i bakken. Helikopteret knakk i to da det traff bakken, men ingen av de fem ble skadet.

Dommen fra Hardanger tingrett kom i dag.

LES OGSÅ: Piloten sin forklaring: – Det ble ikke som først tenkt

– Flaks at ikke noen døde

Dommen slår fast at piloten ikke hadde grunn til å fly så lavt som han gjorde før styrten. Helikopteret fløy innover en dal, og var godt under 150 meters høyde, som er den lovlige grensen, i minuttene før styrten.

Retten mener at piloten også drev ulovlig akrobatisk flyvning, såkalt «akroflyging», som går ut på bråe manøvrer, uvanlig fartsendring eller flyr i uvanlige stillinger.

«Retten finn det bevist at helikopteret brått sette nasen bratt oppover slik at helikopteret vart reist opp i ein vinkel på ein stad mellom 70 og 90 grader. Derifrå vert helikopteret vrengt rett over i ein knapp venstresving som fortset heilt til helikopteret er snudd 360 grader før det treff bakken» står det i dommen.

Denne manøveren var sterkt medvirkende til at helikopteret styrtet.

Ulykken kunne fort blitt svært alvorlig, mener tingretten.

«Slik retten ser det er det flaks at det i denne ulukka ikkje gjekk liv tapt» står det i dommen.

Like før helikopteret i Røldal styrtet

RETT FØR KRASJ: En av passasjerene tok dette bildet like før piloten begynte den farlige manøveren. Etter dette svinget piloten kraftig mot venstre, før helikopteret krasjet.

Foto: Privat

Vurderer å anke

Flygeren erkjente ikke straffskyld under rettssaken i Hardanger tingrett i februar. Det er advokat Sveinung Eliassen som forsvarer piloten.

- Vi kommer til å gå gjennom dommen. En anke er ikke usannsynlig, sier en ordknapp Eliassen til NRK.

Blodprøven som forsvant

Ulykken skjedde lørdag 27. april 2013 under Røldal Freeride Challenge i Røldal skisenter. Det var fire passasjerer i tillegg til piloten om bord da helikopteret fra Fonnafly styrtet i bakken.

Piloten ble tiltalt for uaktsom flyging etter styrten. Politiet mener piloten manøvrerte helikopteret på en uforsiktig måte like før han styrtet i to i snøen på alpinanlegget.

LES OGSÅ: Passasjer: «Det er deilig når det svinger»

Han var opprinnelig også mistenkt for å ha vært ruspåvirket da han kjørte helikopteret. Men etter at blodprøven tatt like etter styrten forsvant på mystisk vis fra Odda lensmannskontor, ble han aldri tiltalt for dette.