Overgrepsbilder var simulering

Overgrepstiltalte Johan Martin Vie forklarte i retten idag, at overgrepsbilder av ham og flere mindreårige gutter i Romania var simulering.

Bergen tingrett
Foto: Anette Berentsen / NRK

Aktor Arild Oma startet dagen i Bergen tingrett idag med å vise grove overgrepsbilder av den tiltalte og en 10-åring fra Romania.

Bildene er fra en leilighet eks-politimannen leide i Romania.

– Bildene ble tatt i forbindelse med dusjing. Det ble mye hopping, spretting og tulling, og det var en setting der vi simulerte en situasjon.

– Simulerte?

– Ja, det var ikke en reell situasjon, vi simulerte.

I avhør har den tiltalte tidligere ikke erkjent kjennskap til bildene. I dag forteller han til retten at dette kun var en simulering. Han forklarer seg rolig, og uten å vise følelser når bildene blir vist på storskjerm i retten.

– Tenkte du over om en 10-åring var istand til å vurdere hva han var med på?

– Jeg ser i ettertid at dette var dumt. Jeg tar selvkritikk på det.

Den tiltalte innrømmer at han sendte disse bildene videre til Guido de Gregorio en italiener den tiltalte møtte i et chatteforum for homofile på internett.

Flere overgrepsbilder fra Romania

Aktor viste flere bilder i retten, bilder som var funnet etter at tiltalen var tatt ut. Disse var små og i dårlig kvalitet, men viser rom og interiør som ligner på det den tiltalte leide i Romania. Bildene viser meget grove overgrep mot en liten gutt på 6-7 år.

Aktor viser til at leilighet, sengetøy, sofa, den voksnes klokke, ring og en føflekk ligner på det som vises i andre bilder den tiltalte har innrømmet å ha tatt i Romania.

– Jeg kan ikke huske denne settingen, jeg husker ikke at det ble tatt slike bilder i Romania.

– Jeg spanderte pizza og kino

Aktoratet og bistandsadvokatene i eks-politimann saken

Aktoratet og bistandsadvokatene i eks-politimann saken

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

På en annen av turene den tiltalte hadde til Romania, møtte han to gutter på 15 år som han festet med.

– De var livat og greie gutter. Vi pratet og hadde det gøy i lag.

I avhør har den tiltalte tidligere forklart at han også kjøpte t-skjorter til guttene og at han betalte for biljard og internettspill. Det ble tatt bilder av guttene i den tiltaltes leilighet.

– Kamera lå i leiligheten og guttene var nysgjerrige på det, de knipset og det bare utviklet seg. De hadde dusjet, og hoppet og spratt naken rundt i leiligheten og i den settingen ble det tatt bilder som simulerte en situasjon.

Disse grove overgrepsbildene ble også sendt til italieneren Guido de Gregorio. Han sitter i husarrest i Italia i påvente av at etterforskningen av ham skal ble ferdig.

Tok utskrift fra Folkeregisteret

I den tiden Johan Martin Vie jobbet i politiet, brukte han sin politi-tilgang til Folkeregisteret, for å få ut opplysninger om norske gutter han hadde kontakt med. På et av arkene sto det påført med håndskrift «14,8 månder» noe som samsvarer med alderen til gutten på utskriftsdatoen.

– Jeg kan ikke erindre å ha notert dette. Jeg ønsket å sjekke at adressen stemte med det gutten hadde oppgitt til meg. Jeg ville ikke reise til hjembyen hans dersom han ikke bodde der. Jeg kan ikke huske at jeg sjekket alderen hans.

Vie møtte guttene på nettstedet gaysir.no, hvor det er 16 års-grense for å legge ut sin profil. Den tiltalte forklarer at han antok at guttene dermed var 16, og at han tok utskrifter fra Folkeregisteret for å sjekke guttenes adresse.

Brast i gråt

Den tiltalte har frem til sent i dag forklart seg rolig og nesten følelsesløst på aktors Arild Omas spørsmål.

Da forsvarer Erik Johan Mjell overtok i ettermiddag, og spurte Johan Martin Vie om hvordan familie og venner hadde reagert da de fikk vite at han var homofil, svarte han at alle hadde sagt de visste det. Da det ble snakk om tiltaltes mor, brast han i gråt.

– Min mor hadde også skjønt det, og var lei seg for at det ikke hadde vært et tema mellom oss.

42-åringen forklarer videre at han ønsker et stabilt forhold, og at han faller for gutter i slutten av tenårene.

– Jeg synes gutter i slutten av tenårene er kjekke, men når en blir bedre kjent betyr ikke alder så mye. Jeg håper å kunne etablere et stabilt forhold.

Rettssaken fortsetter i Bergen tingrett mandag 16. november.

LES MER:

Erkjenner overgrep

Eks-politi i retten for overgrep

- Overgrepsbilder ble en besettelse

Traff unge gutter fra barnehjem