Traff unge gutter fra barnehjem

Eks-politimannen som er tiltalt for flere overgrep mot barn, har betalt for å møte unge gutter fra barnehjem i Romania.

Bergen tingrett

Saken mot den tidligere politmannen fortsetter i Bergen tingrett i dag.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Statsadvokat Arild Oma leste opp flere såkalte chatte-logger fra internettsamtaler den tiltalte eks-politimannen skal ha hatt. En av disse loggene omhandler et besøk til Constanta i Romania, hvor den tiltalte selv forteller i chatten at han betalte en hallik. Halliken skal ha skaffet ham gutter helt ned i 10-års alderen, blant annet fra et barnehjem. Halliken kjente sjefen for barnehjemmet.

– Det stemmer ikke at jeg betalte denne personen penger for å skaffe meg unge gutter. Det er ikke reellt at jeg møtte barnehjemsbarn i Romania.

Tok bilder av nakne gutter og seg selv

Den tiltalte innrømmet i retten at han ved flere anledninger tok bilder av gutter født på begynnelsen av 1990-tallet i Brasil. Johan Martin Vie var i Brasil tre ganger i 2005 og 2006, og opprettet på disse turene kontakt med en familie på feriestedet Ponta Negra.

I tiltalen beskrives flere overgrepsforhold mot tre gutter; to brødre og deres venn, og at den tiltalte skal ha betalt familien til brødrene. Vie bekrefter at han har kjøpt en vaskemaskin, en vifte og matvarer til brødrenes mor.

Bildene ble tatt der den tiltalte bodde i Brasil, og han sier nakenbildene av guttene ble tatt i forbindelse med dusjing. Påtalemakten viste idag de grove overgrepsbildene i retten i Bergen.

Når bildene ble tatt er et avgjørende punkt i tiltalen. Politiet mener disse ble tatt i 2005, da forholdene vil være straffbare. Forsvaret mener bildene ble tatt i 2006 da noen av forholdene ikke er straffbare. En data-ekspert i politet vil senere i rettssaken forklare seg om når bildene er tatt.

Også vanlige feriebilder

Det ble også funnet vanlige feriebilder fra Brasil hos tiltalte. Statsadvokat Arild Oma leste i retten opp hva den tiltalte hadde sagt om disse bildene i avhør med politiet i januar 2008.

– «Jeg vet ikke hvem guttene er, jeg kjenner ikke igjen kvinnen i bildet, og bildene er tatt på et sted jeg var på besøk.» Forsøkte du bevisst å forlede politiet ved å ikke fortelle sannheten om bildene?

– Jeg tenkte kun på sikkerheten til familien i Brasil. Jeg var redd for at opplysninger jeg ga til norsk politi, kunne få for følger for familien der nede.

– Var du redd for at politiet skulle finne frem til stedet du leiet og familien?

– Nei, det var ikke i tankene mine i det hele tatt.

Videokamera ikke i bruk

På flere av bildene som påtalemyndigheten fremla i retten i dag, er den tiltalte avbildet naken med et videokamera i hånden. På bildene er kamera rettet mot unge, nakne gutter.

– Kamera var aldri i bruk på denne turen til Brasil. Jeg ville bare se hvordan det så ut i søkeren på kamera. Det var ikke film i kamera.

– Utvekslet overgrepsbilder i Italia

Politiet mener den overgrepstiltalte eks-politimannen har utvekslet overgrepsbilder med en italiensk mann i Milano.

En italiensk data-ingeniør som etterforskes i Italia for besittelse av overgrepsbilder av barn, har forklart at han mottok en harddisk med slike bilder fra den tiltalte eks-politimannen.

De to møttes i Milano i 2006 etter at de hadde opprettet kontakt via chattesider for homofile på internett.

I politiavhør etter pågripelsen sa den tiltalte, Johan Martin Vie, at han ikke utvekslet noe med italieneren på denne turen. Italieneren har derimot forklart at han fikk en harddisk med overgrepsbilder av barn, og at han i bytte ga Vie CDer med lignende bilder.

Den tiltalte endret idag sin forklaring i retten og innrømmet at han ga italieneren en harddisk, men hevder den var tom. Han benekter at han fikk noe i retur for datautstyret. Vie vedgikk i retten i går å ha overført bilder til italieneren via ulike chatteforum på internett.

LES OGSÅ:

Erkjenner to overgrep

- Overgrepsbilder ble en besettelse