Oddekalv arrestert etter aksjon

Norges Miljøvernforbund hevder å ha forgiftet et oppdrettsanlegg med 700.000 fisk. – Noe av det mest ekstreme jeg har gjort, sier Kurt Oddekalv, som i ettermiddag ble pågrepet av politiet.

Video Kurt Oddekalv stinket ut fiskerimesse

NY AKSJON: Kurt Oddekalv skapte furore da han stinket ut fiskemessen Aqua Nor i Trondheim med fiskeavføring tidligere i august. Nå hevder han å ha prøvd å drepe over 700.00 fisk.

Foto: NRK

Kurt Oddekalv er arrestert etter dagens aksjon mot et oppdrettsanlegg i Hordaland.

Avhøres av politet

Oddekalv og Norges Miljøvernforbund aksjonerte i dag på Lerøy Seafoods sitt oppdrettsanlegg i Sørfjorden i Vaksdal kommune.

Lensmann Ivar Hellene i Voss lensmannsdistrikt bekrefter at Oddekalv møtte politi da han lai til kai i Bergen igjen etter aksjonen.

– Jeg kan si så mye som at han er pågrepet, sier Hellene til NRK.

Oddekalv er siktet for forsøk på grovt skadeverk, og satt torsdag kveld i avhør hos politiet, sier jurist Ørjan Ogne ved Bergen sentrum politistasjon. Han ble senere løslatt.

– Men siktelsen kan bli utvidet, sier Ogne.

– 700.000 fisk kan dø

Miljøaktivisten sier til NRK at han har helt det fiskedrepende middelet rotenon i anlegget til Lerøy Seafoods i ettermiddag. Merdene har over 700.000 fisk, og Oddekalv sier han håper at så mange som mulig dør.

– Vi har vært om bord i anlegget og slått opp bannere der vi skriver at vi vil ha Lerøy ut av fjorden og forteller hvor mye de forurenser.

– Så har vi rotenonbehandlet dette anlegget for å demonstrere vår protest, og vi håper en god del oppdrettsfisk dør på grunn av dette.

– Hvordan kan du si at du håper at fisken dør?

– Fordi det er fisk som overhodet ikke skal være der. Dette er en oppsamlingsplass for villaks som skal opp i Vossovassdraget, og for smolten som skal ut i havet, sier Oddekalv.

Ifølge FiskeribladetFiskaren er det nærmere 770.000 fisk i anlegget, alle under ett kilo store.

– Nå blir det vel et helvetes spetakkel, men det får det bare bli, sier Oddekalv til bladet.

Politiet koblet inn

Lensmann i Voss lensmannsdistrikt, Ivar Hellene, sier de er koblet inn.

– Det ble ringt inn en melding til ordføreren i Vaksdal og til Lerøy Seafoods, der det ble advart mot at det skulle bli sprøytet rotenon i anlegget. Vi har vært på stedet, og foreløpig er det ikke noe uvanlig fiskedød å spore der, sier Hellene.

Det er ennå uklart om Oddekalv vil bli arrestert etter aksjonen.

Norges Miljøvernforbund sendte tidligere i dag ut en pressemelding, der han inviterte media til å være med på aksjonen.

I pressemeldingen skriver de: «Med denne aksjonen går vi over i en ny fase med hardere virkemidler mot industrien.»

Miljødronningen

AKSJONERTE: Det var Norges Miljøvernforbund sin båt Miljødronningen som var i Sørfjorden. Oddekalv sier han hadde med seg rundt tolv personer på aksjonen.

Foto: Vidar Gudvangen / NRK

Ringte Lerøy-direktør

Administrerende direktør i Lerøy Seafood region vest, Willy Berglund, sier han selv ble oppringt av Oddekalv i 14.30-tiden i ettermiddag.

– Han ringte til meg og sa at de hadde tatt seg inn på anlegget, og at de hadde sprøytet rotenon i vannet rundt, sier Berglund.

Ingen fisk har dødd ennå, men rotenon kan ta flere timer før det begynner å virke. Berglund er ikke sikker på at det faktisk var rotenon Oddekalv sprøytet ut i fjorden.

«Nå vil fisken din begynne å dø»

– De ansatte forteller at det var et hvitt pulver. Meldingen fra Oddekalv var at «nå vil fisken din begynne å dø om fire til seks timer» .

Selv om Berglund sier Oddekalv oppførte seg hyggelig under aksjonen, er Berglund opprørt over aksjonsformen.

– Norges Miljøvernforbund har ekstreme metoder. De kommer med trusler på forhånd og driver på en måte som skal skape frykt. Dette er veldig ekkelt og ubehagelig for de ansatte, og det er mange av dem som nå er frustrerte og leie.

– Noe av det mest ekstreme jeg har gjort

Oddekalv innrømmer at han har gått langt.

– Dette er nok noe av det mest ekstreme jeg har gjort, ja.

I skrivende stund er det ennå ikke bekreftet at det var det giftige middelet Oddekalv sprøytet i fjorden, men han er klar på det selv.

– Dette var rotenon, hevder Oddekalv.

Stjal rotenon for to uker siden

For bare to uker siden stjal Oddekalv nettopp rotenon fra Veterinærinstituttet. Han innrømmet dette, men lovet å levere middelet tilbake til politiet.

Anlegget ved Sandvik i Vaksdal har skapt sterk misnøye i det lokale kommunestyret, etter at det tidligere i år ble flyttet fra andre siden av fjorden. Kommunestyret i Vaksdal sa klart ifra at de ikke ønsket det nye anlegget, men et vedtak fra Fiskeridirektoratet gjorde at lokalpolitikerenes stemme ikke ble hørt

Det er denne overstyringen av lokaldemokratiet Oddekalv protesterer mot.

– Vi håper å oppnå at vi kan få en diskusjon, og at Jens Stoltenberg begynner å opptre som statsminister. Han må fjerne fiskeriminsteren og fiskeridirektøren, som begge to er oppdrettere og ikke er tjenelige i den stillingen de sitter i, sier Miljøvernforbund-lederen.

Dreper også villaks

I tillegg til flere oppdrettsanlegg går også mye villaks gjennom Sørfjorden, og Oddekalv sier han er klar over at også villaksen kan dø.

– For å si det slik: Dersom jeg må ofre fem villaks for å få vekk dette anlegget, er det helt greit.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.