Hopp til innhold

Ny rapport: Samnanger kommune brøt barnevernloven – vil gi tre barn oppreisning

Kommunen vil gi en familie en uforbeholden unnskyldning og tre barn økonomisk oppreisning etter en knusende granskingsrapport om barnevernet. – En veldig alvorlig sak, sier ordføreren.

knut harald frøland

BESTILTE GRANSKING: – Jeg er glad for at sannheten nå er kommet fram. Rapporten støtter det som har kommet fram i samtaler med familiene, sier ordfører Knut Harald Frøland.

Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen / Bergens Tidende

I januar 2013 fortalte en ti år gammel jente til helsesøsteren på skolen om vold hjemme. Etter at helsesøsteren varslet barnevernet, ble hun og broren plassert i beredskapshjem i frykt for vold fra en av foreldrene.

Det skulle bli starten på en barnevernssak som fikk 200 innbyggere til å ta til gatene i protest. Nå viser en fersk granskingsrapport at Samnanger kommune har sviktet på en rekke punkter i både denne saken og en annen barnevernssak:

  • Barnevernet har sendt barn på beredskapshjem uten å kunne dokumentere å ha sett på andre alternativer.
  • Vurderingene til barnevernet er gjennomgående lite dokumentert.
  • Barnas synspunkter ser ikke ut til å ha blitt hørt.
  • Barnevernet skal ikke ha vurdert saker på nytt etter at familiesituasjoner har blitt endret.
  • Barnevernet har ventet for lenge med å informere foreldre om at de holdt tilbake barn.

– Det er en veldig alvorlig og trist sak der familier har fått store påkjenninger, sier en tydelig preget ordfører i Samnanger, Knut Harald Frøland.

«Alvorlig brudd»

Samnanger er en liten nabokommune til Bergen med knapt 2500 innbyggere.

I saken med søskenparet fra 2013 dokumenterte ikke barnevernet hvorfor barna måtte være i beredskapshjem.

Granskerne fra advokatfirmaet Barneadvokatene mener at barn uansett gjennomgår en stor belastning når de blir flyttet, men spør seg om det ble vurdert om de kunne bo hos en tante eller onkel i stedet for på et hjem.

Granskerne finner heller ikke dokumentasjon på at barna har fått komme med synspunkter på sin egen bo- og livssituasjon.

«Om barna ikke har medvirket er det et alvorlig brudd på sentrale rettsregler», heter det i rapporten.

I ettertid av denne saken gikk 200 mennesker i fakkeltog i Samnanger for å få oppmerksomhet rundt kommunens barnevern.

Den andre saken gjelder en far som ble fratatt tre av barna sine på midten av 2000-tallet. De to av barna granskerne har snakket med ville bo hos faren, kommer det frem i rapporten. Der står det at barna i svært liten grad har blitt hørt av barnevernet.

Barna ble også sendt på ulike fosterhjem. På grunn av manglende dokumentasjon har ikke granskerne kunnet finne ut hvorfor barnevernet splittet søskenflokken, noe FN advarer mot. I tillegg manglet det tilsyn med fosterhjemmene.

– Glad for å få sannheten

Barnevernet i Samnanger ble gransket i 2013. I februar i år vedtok et knappest mulig flertall i kommunestyret ny gransking.

Ordfører Frøland var en av dem som stemte for.

– Jeg er glad for at sannheten nå er kommet fram, og jeg er stolt av at Samnanger kommune på eget initiativ har gått inn og fått gjort denne jobben, sier han til NRK.

Rapporten har basert seg på dokumenter i tre forskjellige saker. I tillegg har granskerne gjort intervjuer med barn, foreldre og saksbehandlere.

Fortsatt gjenstår noe arbeid i en av de tre barnevernssakene rapporten tar for seg.

Oppreisning

I de to sakene som er ferdig gransket, foreslår rådmannen i Samnanger å gi 100.000 kroner hver i oppreisning til tre av barna som er involvert.

I rapporten heter det at en «oppreisning bærer ofte preg av å være et "plaster på såret" og en unnskyldning».

Politikerne i kommunen skal ta stilling til oppreisningsspørsmålet i kommunestyret 22. august.

– Da jeg selv leste rapporten kjente jeg på at dette er så alvorlig at Samnanger kommune ikke kan gjøre noe annet enn å gi den oppreisningen, sier ordfører Frøland.