Nekter for at utbryteren tvinges ut av Ap

Arbeiderpartiet slår tilbake mot utbryteren Katrin Innvær Ankervolds påstand om at partiets fylkespolitikere favoriserer Bergen. Gruppelederen avviser også å ha fortalt Ankervold at hun er ferdig i partigruppen.

Roald Kvamme

– EN KAMP FOR EN BEDRE SKOLE: – Det var 19 representanter som stilte seg bak forslaget vi stemte for, og av disse er et flertall fra kommuner utenfor Bergen. Dette er ikke en kamp mellom by og land, som Ankervold påstår, det er en kamp for å skape en bedre skole, sier Aps gruppeleder på Hordaland fylkesting, Roald Kvamme.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Aps fylkestingsrepresentant Katrin Innvær Ankervold fra Stord føler seg presset ut av fylkestingsgruppen etter at hun tirsdag stemte imot sitt eget parti i saken om skolebruksplanen.

Onsdag sa hun til NRK at hun har fått beskjed av gruppeleder Roald Kvamme om at hun ikke lenger er en del av fylkestingsgruppen. Ankervold sa også at det «preger Aps politikk i saker hvor det er avstand mellom by og land» at mange i sentrale posisjoner er innvalgt fra Bergen.

Gruppeleder Roald Kvamme kaller deler av det som kommer frem i intervjuet faktafeil. Selv om han har uttalt at «det har bare én konsekvens» å ikke følge partiets spilleregler, avviser Kvamme at han har sagt at Ankervold «ikke lenger er en del av fylkestingsgruppen».

– Det er direkte feil. Ankervold er en del av gruppen, og noe annet har ikke vært formidlet til henne fra vår side. Hun har fått beskjed om at partiets vedtekter gjelder, også for henne. Hun kan velge å være med videre, og følge spillereglene. Hvis hun velger å ikke gjøre det, er det hun som melder seg ut, sier Kvamme.

Katrin Innvær Ankervold

BLE SITTENDE: – Bergensdominansen preger Aps politikk generelt i saker hvor det er avstand mellom by og land, mener Katrin Innvær Ankervold, som ble sittende da resten av Ap stemte for å legge ned skoler sør i Hordaland.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Ni av 19 som stemte for er fra Bergen

Ifølge Kvamme er det ikke første gang Ankervold stemmer annerledes enn resten av fylkestingsgruppen. Onsdag svarte gruppelederen ja på NRKs spørsmål om Ankervold burde slutte å representere Ap når hun ikke følger reglene.

Til kritikken om at bergensdominans i gruppen preger Aps fylkespolitikk, svarer Kvamme følgende:

– Det var 19 representanter som stilte seg bak forslaget vi stemte for, og av disse er et flertall fra kommuner utenfor Bergen. Dette er ikke en kamp mellom by og land, som Ankervold påstår, det er en kamp for å skape en bedre skole, der vi heller bruker penger på elever og innhold enn tomme klasserom, sier gruppelederen.

Flertallet var imidlertid knapt. Av de 19 som stemte for, var ni fra Bergen. Ankervolds hovedpoeng er altså at Bergen innehar de sentrale posisjonene for Ap på fylkestinget, men rent representasjonsmessig har Kvamme støtte for sin påstand:

Mens 54 prosent av Hordalands befolkning bor i Bergen, gjør 45 prosent av Ap-representantene på fylkestinget det.

– Fører ikke til vesentlig lengre reisevei

Tirsdag vedtok Ap, sammen med Sp, KrF, SV og MDG, å legge ned de videregående skolene Etne, Rubbestadnes og Hjeltnes, mens Bergen maritime ble berget.

Ankervold mener hun stemte i tråd med Aps programformulering om en desentralisert skolestruktur da hun ble sittende og si nei til disse nedleggelsene mens resten av Ap stemte ja.

Men Kvamme er uenig i at den nye skolebruksplanen er et sentraliseringsvedtak.

– Vedtaket fører ikke til vesentlig lengre reisevei for elevene, og vil ikke føre til flere hybelboere, som Ankervold har påstått i andre intervjuer, sier han.