Hopp til innhold

Full seier for Nathan i Oslo tingrett: – Vi er lettet og veldig glade

UNEs vedtak om å sende ut Nathan Eshete fra Norge, kjennes ugyldig i Oslo tingrett. – Nathan har fått beskjeden og er glad, sier Nathans far til NRK.no.

Nathan Eshete, faren Asfaw Eshete og Zinash Tedila Assefa vant rettssaken mot UNE. Men de vil ikke juble ennå.

SE VIDEO: Nathans Eshete, faren Asfaw Eshete og moren Zinash Tedila Assefa venter med å juble for dagens dom. Programleder Marte Rommetveit og reporter Rune Victoria Engen.

Oslo tingrett har i dag kommet frem til at Utlendingsnemnda (UNE) sitt vedtak i den såkalte Nathan-saken må kjennes ugyldig.

Til sak mot staten

Nathans foreldre gikk til søksmål mot staten og UNE, som i fjor ga endelig avslag på Nathan og familiens søknad om beskyttelse og opphold i Norge. Familien på tre ønsket å bli i Norge på humanitært grunnlag.

Syv år gamle Nathan er født og oppvokst i Norge, men sto med avslaget fra UNE i fare for bli sendt til Etiopia, der foreldrene hans kommer fra.

I dommen heter det blant annet at hensynet til barnets beste ikke har vært forsvarlig vurdert fra norske utlendingsmyndigheter.

Rettssaken startet i Oslo tingrett 19. februar. I dag klokken 15.30 kom dommen.

«Saksøkerne har vunnet fullt ut», heter det i dommen.

Det sentrale spørsmålet i saken har vært om det er riktig å sende en syv år gammel gutt, som kun har levd i Norge, til foreldrenes hjemland – der han aldri har vært.

Nathan Eshete sammen med moren Zinash Tedila Assefa og faren Asfaw Esethe

FULL SEIER: Nathan Eshete sammen med moren Zinash Tedila Assefa og faren Asfaw Eshete i Oslo tingrett i februar.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

«Barnets beste ikke forsvarlig vurdert»

Oslo tingrett mener UNE ikke har tatt nok hensyn til Nathans sterke tilknytning i Norge. UNE argumenterte i retten med at Nathans tilknytning først og fremst var til foreldrene, og ikke til Norge. Dette slår tingretten hardt tilbake mot.

«Retten har konkludert med at hensynet til barnets beste ikke er forsvarlig vurdert og avveid opp mot de innvandringsregulerende hensyn i UNEs beslutning».

Nathan har blitt et symbol på de mange hundre papirløse asylbarna som ikke har oppholdstillatelse i Norge. Dommen kan også ha en viktig prinsipiell presedens på om UNE tar for lite hensyn til asylbarnas tilknytning til Norge.

LES OGSÅ: Nathan i tingretten: – Jeg er redd

Nathan Eshete og faren hans (t.v) i Oslo tingrett

– REDD: Nathan sa til dommeren i tingretten at han var redd for å bli sendt til Etiopia.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Nathans far: – Glad og lettet

Nathans far Asfaw Eshete snakket med NRK like etter klokken 16.00 i ettermiddag.

– Vi er lettet. Jeg har nettopp fått beskjeden, og er veldig glad, sier Eshete til NRK.no.

– Men vi glemmer ikke at UNE har mulighet til å anke saken, sier Asfaw Eshete.

Han hentet sønnen i SFO i Ytre Arna i Bergen i ettermiddag, og fortalte om dommen. Der forklarte han Nathan at de hadde vunnet, men at myndighetene kunne ombestemme seg.

– Nathan sa til meg at han var glad, men at han ikke helt skjønte hva det betydde, sier Eshete.

– Vi har fått fullt gjennomslag

Den norske staten, ved UNE, er dømt til å betale saksomkostninger på nesten 200.000 kroner. Nathan og familien kan heller ikke bli sendt ut av Norge før det foreligger en rettskraftig dom, heter det i dommen.

Nathans advokat, Arild Humlen, betegner dommen som en full seier overfor NRK.

– Oslo tingrett er enig med familien om at vedtakene er ugyldige, og at det er gjort en rekke feil i behandlingen, sier Humlen til NRK.no.

– Dette betyr at vi har fått utvilsomt fullt gjennomslag på alle punkter, sier Humlen.

Aina Heldal Bøe

FULL SEIER: – Jeg håper UNE lar Nathan være i fred og ikke anker, sier Aina Heldal Bøe, leder for støttegruppen til Nathan.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Tårene rant

Aina Heldal Bøe er leder for støttegruppen til Nathan, og mor til en av hans beste venner i Ytre Arna. Hun var svært rørt da NRK snakket med henne i ettermiddag.

– Jeg fikk telefon fra pappaen til Nathan for ikke så lenge siden, der han sa: Aina, vi vant! Og da rant tårene. Det er ennå nesten så jeg ikke kan tro det. Helt fantastisk, sier hun.

SAMLESIDE: Alt om Nathan-saken

Bøe har fått lest gjennom dommen, og er ikke i tvil: Det var en full seier for Nathans familie.

– Retten sier både at vedtaket er ugyldig og at familien får midlertidig forføyning. Og det har veldig stor betydning. Hvis UNE skulle anke så er familien trygg til dommen er rettskraftig.

Håper UNE lar Nathan være i fred

Hun er opptatt av å skjerme Nathan fra nettsider der det står at han får bli. Det endelige svaret, som eventuelt kan føre til ekte jubelsener i Arna i Bergen, lar vente på seg.

– Men dette er uten tvil et veldig stort steg i riktig retning.

Hun håper UNE velger å la Nathan få fred, og ikke anker denne dommen.

UNE vil ikke kommentere saken nå i ettermiddag. De opplyser til NRK at de nå vil lese og deretter vurdere dommen.