– Det skal være høyt under taket i Høyre

– Det har vært en vanskelig og krevende tid for Hordaland Unge Høyre, sier fungerende leder. Hun forstår at de unge politikerne som er involvert i narkotikasaken i Bergen har trukket seg, men mener de bør få en ny sjanse.

Elise Loftheim

KREVENDE: Fungerende leder Elise Loftheim og resten av Hordaland Unge Høyre har hatt en vanskelig og krevende tid den siste uken.

Foto: Jarl Omestad / NRK

Elise Loftheim gikk på talerstolen under fylkesårsmøtet til Hordaland Høyre i Ullensvang i formiddag.

Hun er nå fungerende leder i Hordaland Unge Høyre, etter at tre medlemmer av arbeidsutvalget har trukket seg på grunn av politiets avsløringer om bruk av narkotika.

Ungdomspolitikeren la ikke skjul på at den siste tiden har vært krevende.

– Det har vært en følelsesmessig berg-og-dal-bane, sa hun.

Loftheim understreket i sin tale at det må være rom for tilgivelse og at det må være god takhøyde i Høyre.

– Jeg meldte meg inn i Høyre blant annet fordi det er høyt under taket. Det betyr at vi skal ha rom for dem som har gjort en feil og er veldig lei seg for det, sa Loftheim.

– Tok tid før man lot det synke inn

– Det er klart at det har vært vanskelig og det har vært veldig krevende. Vår oppgave har vært å ta vare på medlemmene våre, men de har i like stor grad tatt i vare på oss. Det har selvsagt vært veldig vanskelig og det tok nok en tid før man lot det synke helt inn, sier Loftheim til NRK om hvordan den siste tiden har vært i Hordaland Unge Høyre.

Flere eksperter har kritisert Unge Høyres mediestrategi etter at det ble kjent at Unge Høyre medlemmer er involvert i narkotikasaken i Bergen, og har ment at ledelsen i Unge Høyre burde ha uttalt seg om saken tidligere. Loftheim synes ikke at de har brukt for lang tid i Hordaland Unge Høyre.

– Ting har ikke vært helt avklart. Tre har trukket seg fra styret i Hordaland Unge Høyre, de er ikke siktet, men har saker under etterforskning og har trukket seg på grunn av presset, forklarer hun.

– Ingen ukultur i partiet

Som fungerende leder i Hordaland Unge Høyre står Elise Loftheim nå for styringen av det lokale ungdomspartiet sammen med arbeidsutvalget.

– Jeg har flere oppgaver, å ivareta de involverte, ivareta medlemmene våre og være der for dem og foreldrene deres som har spørsmål. Jeg koordinerer også ting med Høyre, samler trådene og har oversikt, sier Loftheim.

Innspill fra generalforsamlingen og foreldremøtet som snart arrangeres vil få innvirkning på videre organisering og tiltak. Loftheim er klar på at det som har skjedd er veldig alvorlig, men hun mener det på ingen måte er snakk om en ukultur i partiet.

– Ikke i det hele tatt. Det er det som er så vondt, når man leser om det så er det slik det blir fremstilt. Det er så ekkelt å lese fordi den største frykten vår nå er at foreldre skal være redde for å sende barna sine på møter i regi av Unge Høyre og Høyre, sier Elise Loftheim.

– Jeg har vært med i Unge Høyre i fem år flere ulike steder i landet, jeg har vært på utallige møter og aldri har narkotika vært snakk om eller brukt, så det er veldig overraskende det som har skjedd, sier Loftheim.

Håpar å få de som har trukket seg tilbake i partiet

Hun håper de som har trukket seg fra Unge Høyre etter narkotikaavsløringene vil komme tilbake igjen til partiet.

– Jeg har veldig stor respekt og forståelse for at de har trukket seg litt tilbake akkurat nå, det er naturlig etter det presset og kjøret som har vært den siste uka. Men det er heller ingenting jeg vil mer enn å se de tilbake i Høyre så snart de føler seg klar for det selv, sier Loftheim.

Hun mener at de helt klart bør få en ny sjanse.

– Det gjelder ganske unge mennesker som har gjort en feil de er veldig lei seg for, som ikke er grunn til å nekte dem adgang til Høyre. Jeg tror heller ikke at det Norge vil ha er polikere som er helt perfekte. Det er lov å feile.

LES OGSÅ: – Ei tankelaus handling eg angrar veldig sterkt på

Mener ungdomspolitikerne har opptrådt modent

Erna Solberg

TILGIR DUMME TING: Statsminister Erna Solberg sier at dumme ting kan tilgis, men en må bygga opp igjen tillit.

Foto: Jarl Omestad / NRK

Statsminister Erna Solberg er også til stede under fylkesårsmøtet til Hordaland Høyre i Ullensvang. Hun beskriver den siste tiden som trist.

– Jeg synes det er trist og håper at vi nå får bygd opp en god kultur som sørger for at narkotikabruk ikke er forenlig med at man er folkevalgt eller har tillitsverv i Høyre.

Hun forteller at de involverte selv har sett at det de har gjort har vært i strid med Høyres ledelsesplakater, partiets måte å styre en organisasjon på, og partiets nulltoleranse mot narkotika.

– De har derfor selv valgt å trekke seg. Dette er ungdom som selv om de har gjort noe feil har opptrådt modent når de har sett at de har gjort feil.

– Har Erik Skutle en fremtid som politiker?

– Det er aldri slik at vi ikke tilgir folk for å ha gjort dumme ting. Det har vi gjort i andre saker og det kommer vi helt sikkert til å gjøre, men han må bygge tillit. Har man fått muligheten til å være stortingsrepresentant så må man vise seg tilliten verdig også, sier statsministeren.

Solberg er tilhenger av tilgivelsesspørsmålet

Solberg viser til at det er opp til Hordaland Høyre og Bergen Høyre å avgjøre om de seks politikerne som er involverte i narkotikasaken bør få en ny sjanse, men hun mener det er mulig å bygge opp igjen tillit.

– Jeg mener det er mulig å bygge tillit etter at man har gjort noe feil, det vil det alltid være. Jeg er stor tilhenger av tilgivelsesspørsmålet og tillitsspørsmålet i politikken, sier statsministeren.

Under åpningen av fylkesårsmøtet til Hordaland Høyre talte fylkesleder Liv Kari Eskeland. Hun sa da, med klar henvisning til narkotikasaken, at dette er en spesiell situasjon for partiet.

– Vil bli tatt seriøst

Christopher Amundsen Wand

GJENVINNE TILLIT: – Vi skal drive på en måte som gjør at vi blir tatt seriøst, sier generalsekretær Christopher Wand i Unge Høyre.

Foto: Tomas Moss / ICU

Det skal holdes ekstraordinær generalforsamling i Hordaland Unge Høyre 27. mars, for å velge nytt arbeidsutvalg.

Generalsekretær Christopher Wand i Unge Høyre sier til NRK.no at det haster med å få Unge Høyre i Hordaland på beina igjen.

– Dette er landets nest største fylkeslag av Unge Høyre, og det er viktig å få på plass et fulltallig arbeidsutvalget så fort som mulig, sier Wand.

– Hva blir viktig for dere framover nå?

– Nå skal vi sørge for at vi både utad og innad har trygge rammer for ungdom å drive politikk på. Vi skal drive på en måte som gjør at vi blir tatt seriøst, sier generalsekretæren.