Naboer lever i frykt for nye ras

To ganger på litt over en uke har det gått skred tett innpå husene de bor i. Det siste raset i Vaksdal stenger fortsatt både E16 og jernbanen.

Ras vaksdal

REDDE NABOER: Naboene som bor tettest innpå rasene i Vaksdal lever i frykt. To ganger på litt over en uke har det gått skred tett innpå husene. Det siste raset stenger fortsatt både E16 og jernbanen.

Foto: Janne Maj Nagelsen

– Det er faktisk ganske bart oppe i fjellsiden her nå. Det har gått to ras i løpet av få dager. Raset som kom i dag er vel omtrent like stort som sist. Kanskje litt bredere oppe, sier Sonja Boge, en av dem som bor nærmest inn på rasstedet til NRK

– Hvordan er det å bo i et såpass rasfarlig område?

Sonja Boge

NABO TIL RASET: Sonja Boge sier det ikke er noe kjekt å bo så tett inn på stedet der rasene går.

Foto: Privat

– Nei det er ikke noe kjekt. Det er veldig utrivelig for oss som er nærmeste naboer til området. Jeg bor ikke slik at jeg kan få rase på meg. Likevel når jeg står i vinduet så ser jeg jo rett bort dit der som rasene har gått.

– Hørte du rasene komme?

– Ja det gjorde jeg begge gangene. Det var en slags buldring. Jeg skjønte med en gang i dag at nå var det et nytt ras på gang.

– Vanligvis er de ikke av denne størrelsen. Dessuten stopper de som oftest før de treffer veien. Men det har vært store ras også tidligere. Et hus ble blant annet tatt av ras i dette området for rundt 100 år siden.

Ordføreren utålmodig

Eirik Haga frykter at liv skal gå tapt

SE INTERVJUET: Ordfører Eirik Haga er redd liv kan gå tapt om ikke veien blir opprustet.

Dette er det andre raset i Vaksdal i løpet av få dager. I kveld kommer heller ikke ordfører Eirik Haga seg hjem med bil.

Eirik Haga på rasstaden i Vaksdal på E16 og ved Bergensbanen

FRYKTER LIV KAN GÅ TAPT: Ordfører Eirik Haga i Vaksdal er lei av å vente.

Foto: Privat

– Det er jo klart at dette her er helt fortvilende for oss som bor her. Dette er krise egentlig.

Haga er også bekymret for sikkerheten til innbyggerne i Vaksdal og dem som ferdes med bil og tog gjennom kommunen.

– Folk er redde

– Folk er redd og folk er lei. Jeg snakket selv med en av dem som var først på rasstedet i dag og hun skildret dette som en fæl opplevelse, sier Haga.

Den nasjonale rassikringsgruppen besøkte Vaksdal i dag rett før raset gikk.

– Jeg har ikke snakket med dem personlig, men det som er helt klart er at her må noe gjøres. Veien må legges inn i fjellet. Det vil ta tid å få på plass, men det er viktig at regjering velger trase og konsept.