Drapssiktet 18-åring har hatt samtaler med psykiatere

Den siktede i Os-drapet hadde torsdag sine første samtaler med de sakkyndige. Nå venter en vanskelig påske for 18-åringen.

Varetektsfengsling Os-drapet

NYE SAMTALER: – 18-åringen fikk besøk i fengselet i går, sier forsvarer Rolf Knudsen (i midten). Til høyre politiadvokat Asbjørn Onarheim, til venstre bistandsadvokat Beate Hamre.

Foto: Lisa Turøy Christiansen / SCANPIX

Arbeidet med å finne ut om den siktede 18-åringen etter Os-drapet er strafferettslig tilregnelig startet denne uken.

18-åringen hadde torsdag besøk av to rettspsykiatere, som er sakkyndige, i fengselet. Det forteller Rolf Knudsen, som er forsvarer for 18-åringen.

Første samtale torsdag kveld

– Det er foretatt en slik samtale, og det skjedde denne uken, nærmere bestemt i går kveld, sier Knudsen til NRK.no.

To rettspsykiatere skal bruke de neste ukene på samtaler og utspørringer av 18-åringen. Det omtales av politiet som en av de siste og viktige bitene i den avsluttende delen av etterforskningen.

– Det er på vanlig måte oppnevnt to rettspsykiatere som har fått sitt mandat fra retten. Herunder ligger det å finne ut om han er strafferettslig tilregnelig på gjerningstidspunktet, sier Knudsen.

Det var medforsvarer Ivar Abrahamsen som bisto 18-åringen i møte med de sakkyndige, og Knudsen har ikke informasjon om hvordan samtalen gikk.

Sakkyndigrapport i juni

– Jeg har ikke oppdatert informasjon om hvordan det gikk for seg, men jeg får en rapport senere i dag, sier Knudsen.

Det blir flere samtaler mellom de sakkyndige og 18-åringen i tiden fremover. De to utnevnte sakkyndige har nå frem til juni med å finne ut om den siktede mannen fra Os er strafferettslig tilregnelig.

Det er et viktig arbeid som nå er satt i gang, sier forsvareren til 18-åringen.

– Det er et standardarbeid som det er viktig at rettspsykiaterne gjør, og som kanskje kan gi noen svar i saken. De svarene får vi først når rapporten skal leveres i begynnelsen av juni. Frem til det gjennomfører de sakkyndige de samtalene de føler de trenger, og jeg vil tro det er aktuelt med flere, sier Knudsen.

Han gir uttrykk for at påsken, en tid hvor han normalt ville vært samlet med familien, er ekstra tung med tanke på at han sitter i varetekt.

Rolf Knudsen, forsvarer

Politiet: Etterforskningen snart over

Politiadvokat Asbjørn Onarheim sier etterforskningen nå er inne i en avsluttende fase, og at sakkyndig-rapporten er en av de siste tingene som skal på plass.

Les videre under bildet.

Gamleheimshagen i Os

ÅSTEDET: 98 år gamle Hilda Feste ble funnet drept i sin leilighet i Gamleheimshagen. Den siktede 18-åringen bor like i nærheten fra åstedet.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

– Den rapporten vil jo kunne ha noe å si for hvilken straffereaksjon siktede kan få. er han tilregnelig, kan han også dømmes til fengselsstraff, noe det altså er retten som skal avgjøre til slutt.

– Ellers begynner etterforskningen nå å nærme seg slutten, og det er arbeidet til rettspsykiaterne som er noe av det som gjenstår, sier Onarheim.

Politiet har gjennomført en lang rekke avhør med 18-åringen siden han ble pågrepet 21. februar. Nå slipper han trolig flere avhør.

– Vi har fått gjennomført de avhørene vi føler vi trenger. Så om ikke det dukker opp nye ting, gjør vi ikke flere, sier Onarheim.

Vanskelig påske i møte

Forsvarer Rolf Knudsen sier 18-åringen nå går en lang påske i vente. Det skjer lite i saken, og det meste står på vent i nesten to uker.

– Han gir uttrykk for at tidspunkt hvor han normalt ville vært samlet med familien er ekstra tung med tanke på at han er i varetekt. Så jeg tror nok det blir spesielt, sier han.

Tidligere har man fått vite at 18-åringen må skjermes fra andre innsatte i Bergen fengsel. Forsvareren mener han blir godt tatt vare på i varetekt.

– De er flinke med ham, både etter min vurdering og etter det han selv gir uttrykk for ovenfor meg. Det hjelper selvfølgelig på, sier Knudsen.

18-åringen er varetektsfengslet og siktet for voldtekt og drap på 98 år gamle Hilda Feste i Os 1. januar i år. Han hevder selv at han ikke husker noe fra drapskvelden, og har hele tiden sagt at han ikke kan forstå at han skal ha kunne gjennomført noe slikt.