Nå er «Transformers»-scenene i Norge spilt inn

Avslutningsscenene til den femte sciencefictionfilmen skytes i Norge. Torsdag gjorde Hollywood-produksjonen opptak på Trolltunga, men hemmelighetene holdes tett til brystet.

Trolltunga dronefoto

POPULÆRT: Den spektakulære naturen ved Trolltunga kan komme med i den femte filmen i «Transformers»-serien. Dette bildet er tatt litt tidligere i år.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Skuespillerne Mark Wahlberg, Laura Haddock og Anthony Hopkins er blant de mest kjente i den femte filmen i «Transformers»-serien.

«Transformers: The Last Knight» har premiere til sommeren, og i disse dager gjøres de siste opptakene. Preikestolen og Atlanterhavsvegen har stått på produsentenes liste i Norge. Denne uken gjorde produksjonsselskapet opptak på en av de heteste turistmagnetene i Norge – Trolltunga.

– Vi filmet det som kan bli scener i filmen. Det er et kjempeprosjekt, men vi har ingen ide om hva det faktisk skal brukes til når filmen går i klippen, sier Per-Henry Borch i TrueNorth Norway, som er det norske linjeprodusentselskapet.

Prekestolen

TIL HOLLYWOOD? Preikestolen og Atlanterhavsvegen er de to andre lokasjonene som kan dukke opp i filmen «Transformers: The Last Knight»

Foto: Stavangerregionen

– Trolltunga er ett av mange steder som kan dukke opp i filmen. Det kan bli scener der ifra, men man kan ikke si akkurat hva som blir hva i disse digitale tider.

Han vil ikke si om stjernene faktisk er i Norge.

– Det kan jeg ikke uttale meg om, sier Borch.

For to uker siden ble scener fra Piccadilly Cirkus spilt inn i London. Da var også den stjernespekkede rollebesetningen med.

Stikk til insentivordningen

Filmprosjektet i norsk natur faller utenfor den norske insentivordningen for film. Den har bare én søknadsfrist i året – i år gikk den ut i januar. Dermed kom fristen for snart for Transformers-innspillingen.

Fristen setter sine begrensninger også for et prosjekt som dette, mener filmprodusenten.

– Hvis vi hadde fått mer penger ville vi brukt mer tid her og sysselsatt langt flere personer i norsk næringsliv. Det ville også ført til mer norgesreklame, mener Borch.

Transformers Filming Car Chase around Picadilly Circus

PICCADILLY CIRKUS: Scener fra «Transformers: The Last Knight» ble spilt inn i London for bare noen uker siden. Avslutningsscenene av filmen ble gjort i Norge denne uken.

Foto: WHAA/ZDS / wenn.com

Stengte ikke av Trolltunga

Ifølge Borch var det perfekt vær da de var på Trolltunga, og de fikk gjort alt de skulle gjøre på én dag. Men akkurat hva de gjorde, vil kan han ikke si noe om.

I søknaden til Odda kommune er det søkt om rundt 40 flyvninger med helikopter for å frakte personell og utstyr i Trolltunga, basert på fire dager med filming.

Det populære turistmålet ble ikke stengt av under innspillingen, forteller Anton Langeland i Odda kommune.

– Søknaden legger til grunn at man ikke kan hindre folk fra å være der. Vi har tatt forholdsregler om at Trolltunga er offentlig, så det var åpent. Men vi opplyste om at det foregikk filminnspilling der.

Optimus Prime

ACTIONFYLT: Fiksjonskarakteren Optimus Prime i filmen «Transformers: Age of Extinction» som hadde premiere i 2014.

Foto: Industrial Light & Magic / Ap

– Selger seg selv

Selv om et produksjonsselskap i millionklassen har sett seg ut Trolltunga og Odda, vipper det ikke Langeland av pinnen.

– Trolltunga er en destinasjon som selger seg selv. Sånn sett har vi avslått flere filmteam som opererer i en noe mindre skala, forteller han.

Langeland medgir likevel at akkurat denne filmproduksjonen er noe utenom det vanlige.

Anton Langeland

STOR PÅGANG: Teknisk sjef Anton Langeland sier Odda kommune har avslått flere mindre filmteam som ønsker å gjøre opptak på Trolltunga.

Foto: Privat

– Når en sånn type aktør ønsker seg til norsk natur, er det klart vi må ta imot dem. Jeg kjenner godt til både de nye og de gamle filmene og jeg tror det fleste i området synes dette er ganske kult.

Premiere i juni

«Transformers»-serien er science fiction-historier, basert på de populære teknoleketøyene skapt av Hasbro and Tomy. Filmen blir regissert av Michael Bay og «Transformers: The Last Knight» skal etter planen ha premiere i juni neste år.

Siden starten i 2007 er det laget fire filmer. Den forrige filmen: «Transformers: Age of Extinction», fikk blandet mottakelse hos P3s Filmpolitiet.