Hopp til innhold

Metadon skyld i hvert femte overdosedødsfall

- LAR-behandlingen har feilet, mener Bent Høie (H).

Overdose

(Arkivfoto)

Foto: NRK

metadon

ETTERTRAKTET: En flaske metadon går for 4-500 kroner i Nygårdsparken.

Foto: Tone Iversen / NRK

I tolv år har staten delt ut det sterke preparatet metadon til sprøytenarkomane. Hensikten med såkalt legemiddelassistert rehabilitering (LAR) var å hindre overdoser.

Nå viser statistikk fra Senter for rus- og avhengighetsforskning at medikamentet faktisk er skyld i ca. 50 dødsfall i året:

Hvert femte overdosedødsfall viser seg nemlig å være metadonrelatert.

Selges for 500 kroner

I de narkomanes høyborg i Bergen, Nygårdsparken, tar det NRK.no under et halvt minutt å få tilbud om å kjøpe en flaske metadon. 110 milligram, sponset av staten.

Markedet er stord. Kjøperne er mange.

- En slik flaske koster 4-500 kroner. Den holder meg fin i et helt døgn, sier narkomane Heidi.

- Blir solgt videre

Bent Høie

SKREMT: Bent Høie (H)

Foto: NRK

- Dette er blitt et stort problem. En del av metadonen er importert, men det antas at hovedparten er metadon som er blitt solgt videre, sier overlege og forsker Jean-Paul Bernhard ved Folkeinstituttet til NRK.no.

- Så de narkomane tar overdose med stoff sponset av staten?

- Ja, indirekte, sier Bernhard.

Mener LAR har feilet

Leder i helse- og omsorgskomitéen på Stortinget, Bent Høie (H), mener tallene viser at den norske rusomsorgspolitikken har feilet på dette området.

- Et av de viktigste argumentene for å innføre LAR, var for å hindre overdosedødsfall. Når så mange av de som tar overdose er på metadon, betyr det at en ikke har klart å følge dem opp med et godt rehabiliteringstilbud, sier Høie til NRK.no.