Hopp til innhold

Metadon løser ikke narkoproblemet

Europeisk LAR-ekspert mener legemiddelassistert behandling for alle rusmisbrukere vil fjerne miljøet i Nygårdsparken. Ikke alle er enige.

Video Narkotika og LAR

Narkotika og LAR

Ambulansen i Bergen har mer eller mindre fast oppstilling ved Nygårdsparken. Parken er hovedsentrum for et narkotikamiljø hvor opp til ti mennesker tar overdose i døgnet .

– Det er en venninne av meg som har tatt overdose to ganger i dag. Hun lå nettopp død en stund, så begynte hun å puste litt og nå kommer ambulansen, forteller Tess.

Tess (21) begynte med heroin som 14-åring, etter flere års misbruk av andre stoff. Nå vil hun ha LAR-behandling (legemiddelassistert rehabilitering). Hun håper at statlig metadon eller subutex kan bli redningen.

– Jeg vil jo inn under LAR. På den andre siden vil jeg helst komme meg helt vekk fra alt som heter stoff. Etter 11 år på kjøret orker jeg ikke tanken på å skulle bli hektet på metadon eller subutex, sier Tess.

Vil ha frislipp

Det er delte meninger om frislipp av metadon og subutex vil løse narkotikaproblemene i Nygpårdsparken i Bergen.

Les mer: Flere unge i Nygårdsparken | – Problemene vil bare bli verre | Vil stenge parken på kveldstid

Som NRK tidligere har meldt mener en av de fremste europeiske ekspertene på LAR, Marc Reisinger, at narkotikaproblemet i Nygårdsparken kan bekjempes. Han mener at LAR er løsningen, men at terskelen for å få behandling er for høy.

Marc Reisinger

Marc Reisinger mener at det er onskapsfullt å ikke tilby narkomane LAR-behandling.

Foto: Anette Berentsen / NRK

– Det er som med all annen medisin. Så snart en diagnose er stilt bør man sette i gang behandling. Å ikke sette i gang behandling med det samme er irrasjonelt og ganske ondskapsfullt, mener Reisinger.

Men ikke alle synes at forslaget til Reisinger er godt.

– Det er ikke akseptabelt at vi har åpne plasser for omsetning og bruk av narkotika i Norge. Men skal man nå den målsetningen så kreves det mer enn den typen ”quick fix”-løsninger som han foreslår her. Her er en koordinert og politisk forankrede innsatsen som er avgjørende. Noe frislipp av subutex eller metadon er ikke nødvendig, mener Bent Høie fra Høyre, som er leder for Helse- og sosialkomiteen på Stortinget.

Hos flere av de narkomane får han medhold. Normann har vært en del av miljøet i Nygårdsparken siden 70-tallet.

– Hvis alle som ville fikk komme inn på LAR hadde det blitt salg av subutex og metadon overalt her oppe, tror han.

Narkotika

En rusavhengig setter en sprøyte i lysken på seg selv i Nygårdsparken.

Foto: Anette Berentsen / NRK