Hotelleier Bente Raaen Widding på Utne har i sommer fått flere fortvilte telefoner fra gjester som står på feil side av Sørfjorden etter siste ferje er gått.
Flere av gjestene hennes ender med å kjøre en lang omvei fordi de ikke er klar over at ferjesambandet Kvanndal-Utne finnes.
Hun mener sambandet er glemt av Google Maps.
– Utfordringen er at gjestene enten mister ferjer og blir stående i Tørvikbygd, eller tar hele omveien via Kinsarvik på riksvei 13 når de kommer fra Bergen.
NRK skrev denne uken om at naboene til riksvei 13 mellom Kinsarvik og Bjotveit har fått nok etter nok en sommer med køkaos. Widding sier villedingen fører til at flere turister havner i denne køen enn nødvendig.
– Det er jo helt hinsides det som skjer der borte, sier hun.
KJØRER FEIL: Flere av Bente Raaen Widding sine gjester kommer ikke frem til hotellet på grunn av feil i Google Maps.
Foto: Tale Hauso / NRKGoogle Maps får skylda
Se for deg at du skal kjøre fra Bergen til Utne hotell. Du plotter inn reiseruten på Google Maps.
Alternativet Google foreslår til deg som det beste, er veien via Voss, over Hardangerbrua og ferjen fra Kinsarvik til Utne:
MANGLER: Her er ikke ferjesambandet mellom Utne og Kvanndal, som krysser Hardangerfjorden,
Foto: Skjermbilde / GoogleRuten tar rundt tre timer.
Men på sommeren er sannsynligheten stor for at du bli forsinket av dette køkaoset på veien mellom Bjotveit og Kinsarvik på riksvei 13:

Her på strekningen mellom Bjotveit og Kinsarvik i 2018.
Foto: TALE HAUSO / NRK
Både tungtrafikk, bobiler og busser kjører på den trange strekningen uten midtstripe.

Bildet er fra strekningen i 2019.
Foto: Randi Elisabeth Oppedal / Privat
Det har vært trafikkaos på strekningen i syv år. Her fra sommeren 2017.
Foto: Tale Hauso / NRK
I juli i år var det bom stopp på riksvei 13 mellom Bjotveit i Kinsarvik.
Foto: Tale Hauso / NRK
Trailere og busser på den trange strekningen i 2019.
Foto: Arne Bu
Det var ikke god klaring da to trailere skulle passere på riksvei 13 i Hardanger i fjor sommer.
Foto: Randi Elisabeth Oppedal / Privat
Randi Elisabeth Oppedal knipset dette bildet fra strekningen i 2019.
Foto: Randi Elisabeth Oppedal / Privat
Politiet måtte rykke ut til strekningen tirsdag denne uken for å dirigere på strekningen.
Foto: Paul Henriksen / PolitietEgentlig finnes det en raskere rute til Utne fra Bergen, ifølge Widding. En vei som tar bare 2 timer og rundt 35 minutter fra Bergen, og som er 40 kilometer kortere. Denne veien kan bilister kjøre via Norheimsund og med ferge fra Kvanndal til Utne.
Og veien, fylkesvei 79 (tidligere fylkesvei 7) fra Norheimsund, mener Widding er bedre enn riksvei 13 mellom Bjotveit og Utne:
BEDRE VEI? En del av strekningen på fylkesvei 79 fra Norheimsund til Kvanndal. Det er ikke gul stripe hele veien, men trafikken er som regel mindre.
Foto: Skjermbilde / Google– Strekningen Norheimsund til Kvandal er heller ikke så veldig dårlig i forhold til hva den har vært tidligere. Vi må bruke disse gode veiene, og ikke legge all prestisje i at en bro skal brukes på død og liv, sier hun.
Ikke et problem motsatt vei
Widding er frustrert over villedingen. Hun sier at det ikke er et problem om man setter seg i bilen og skal tilbake til Bergen fra Utne.
Da kommer dette opp som beste alternativ på Google:
ANNERLEDES: Her er ferjesambandet mellom Utne og Kvanndal, som krysser Hardangerfjorden, med som det beste alternative på Google Maps.
Foto: Skjermbilde / Google– Det er fordi Google Maps har fjernet strekningen fra Kvanndal til Utne som et alternativ. Den eksisterer fra Utne til Kvanndal, så det er litt merkelig at Google ikke tenker at det er logisk at ferjen også skal gå tilbake, sier hun.
Senest for noen uker sider gikk gjester på Utne hotell glipp av sidersmakingen på grunn av villedingen. Gjestene sto fast i Tørvikbygd og hadde mistet ferjen.
Widding forsøkte å forklare dem ruten via ferjen fra Kvanndal. Men gjestene turte ikke å kjøre, fordi ruten ikke kom opp på kartet.
Google Maps rettet villeding
Statens vegvesen sier til NRK at de ikke har noe å gjøre med posisjonene som Google velger. I en e-post til NRK opplyser Google Norge at de nå har rettet opp i feilen.
– Vi etterstreber alltid å tilby den mest nøyaktige og oppdaterte informasjonen i våre kart, men innimellom kan uriktig data og andre feil resultere i dårlige veibeskrivelser. Når feil oppdages jobber vi for å adressere dem så raskt vi kan, sier Mark Jansen, kommunikasjonssjef i Google i Nord-Europa.
– Turistene blir litt forskrekka, men lar det heldigvis ikke gå utover oss. De opplever jo naturen og er jo betatt av alle omgivelsene våre. Men jeg tror ikke at noen synes det positivt å stå i kø når de ikke trenger det, sier Widding.