Hopp til innhold

Mener arbeidsledige oljeingeniører må godta å gå ned 40 prosent i lønn

Når oljeingeniører får nye jobber i dag, må de godta langt lavere lønninger enn før oljekrisen, ifølge bemanningsbyrå. – Dramatisk for den enkelte, sier Nito-visedirektør.

Oljeplattform i solnedgang

NEDGANG: Nyansatte oljeingeniører må gå kraftig ned i lønn nå enn før, ifølge bemanningsbyrået Head Energy. Avbildet er oljeplattformen Oseberg Øst.

Foto: Roger Hardy / Samfoto

– For å være konkurransedyktig er lønnsnivået nå er vesentlig lavere nå enn det var for noen år siden, sier Morten Leikvoll i Head Energy.

Selskapet hans formidler ingeniører til offshorebransjen, samt tar prosjektansvar for modifikasjonsjobber offshore. Han slår fast at prispresset på bransjen gjør at lønningene er minst 20 prosent redusert.

– Man ansetter folk på lavere betingelser i dag. Man går ned mellom 20 og 25 prosent i forhold til det de var før oljekrisen, sier Leikvoll.

Ifølge ham er lønnsnivået for erfarne senioringeniører gjerne kuttet med en tredel. I Stavanger er lønnene kuttet med opptil 40 prosent.

Morten Leikvoll i Head Energi

FORMIDLER INGENIØRER: Morten Leikvoll i Head Energy formidler oljeingeniører til offshorebransjen. Han sier at man ansetter nye på lavere betingelser i dag.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Oljearbeider aksepterer 40 prosent nedgang

En oljearbeider i 50-årene som NRK har snakket med, sier at han aldri har satt krav til lønninger. Mannen ønsker å være anonym.

Han jobbet i oljebransjen i over 30 år, men mistet jobben for noen år siden. Da hadde han rundt 1 million kroner i lønn. Siden har han søkt cirka 500 stillinger.

I starten opplevde han tilbud om nesten halvering av lønnen han hadde hatt, men takket nei fordi han mente det var sosial dumping.

Nå sier han at han vil godta en lønn på 600.000, altså 40 prosent mindre enn han hadde.

– Man må være villig til å svelge det, sier den mannen.

– Dramatisk for den enkelte

Visepresident Trude Skogesal i ingeniørenes fagforening NITO har også hørt om store endringer, men har ikke tall som kan vise tendenser mot sosial dumping.

Trude Skogesal

DRAMATISK: Visepresident Trude Skogesal i fagforeningen NITO mener 40 prosent nedgang i lønn er dramatisk for den enkelte, men vil ikke kalle det sosial dumping.

Foto: NITO

– Vi følger absolutt med. Per i dag har vi ikke fått meldinger fra medlemmene om at det er noe alarmerende her. Men det betyr ikke at det ikke finnes, bare at vi ikke har fått de signalene enda, sier Skogesal.

– Er 40 prosent sosial dumping?

– Det kan jeg ikke svare på. Hvis vedkommende har hatt en veldig god lønn, så kan 40 prosent ned fortsatt være en god lønn.

– 40 prosent er dramatisk for den enkelte, sier Skogesal.

Leikvoll: – Ser lys

Lønn som nyansatte får, vil og bør gradvis påvirke lønnsnivået for dem som ikke mister jobben, sier Leikvoll hos Head Energy, som tror at lønnsnivået vil bedre seg igjen.

– Lønnsnivået vil sannsynligvis stille og rolig bevege seg oppover, men jeg tror du ikke kommer tilbake til nivået sånn totalt sett som vi hadde før denne oljekrisen.