– Å drive ein gjesteheim der det stadig går og kjem folk, det luktar urter og nybaka brød og ein kan høyre musikk i bakgrunnen. Det har vore draumen min, og no er eg her, seier Ese.
Ese bur til vanleg i Bergen, og har jobben som turistvert som ein sommarjobb i heimbygda. Til vanleg driv ho mykje med musikk og studerer psykologi på universitetet.
Reiste heim så fort som mogleg
Les også: Fire årstider på ein dag
– Eg reiste heim att i Juni med ein gong eg var ferdig med studia. Eg ville heim så fort som mogleg, så eg byrja her rett etter at skulen var ferdig.
Gjesteheimen har seks rom, og eit litt varierande tal på sengeplassar.
– Her er det plass til alle, så om folk treng fleire madrassar på rommet sitt så ordnar vi det.
Veldig glad i bygda si
Ese kjem fem minutt å køyre ifrå gjesteheimen som ho driv i sommar, og det er ikkje tilfeldig at det er heime i Jostedalen ho vel å ta sommarjobben.
– Eg er vel ein av dei som skryter mest av bygda mi. Når eg møter nye folk i Bergen kjem det veldig fort fram at eg er jostedøl. Det er veldig viktig for meg, seier Ese.
Les også: Gløtt av sol - sjå bileta frå Utkant
Ese har fått jobben som turistvert ved Nigardsbreen gjesteheim etter å ha kome i prat med eigaren på ein fest i Bergen, og ho har fått ganske frie tøyler til å gjere staden til sin eigen.
– Eg får styre mykje på som eg vil her i huset, og det eg brenn mest for er jo mat. Eg vil at alt skal vere heimelaga og eg vil nytte mest mogleg lokale produkt, så vi bakar mykje brød og lagar alt ifrå syltetøy til gryterettar frå botnen av.
Ein god stad å vere for alle
Gjestane på den vesle turiststaden skal gjerne klatre på Nigardsbreen, og kan stille i fullt breutstyr. Men Mari er også oppteken av at det skal vere ein god stad å vere for dei lokale jostedølane.
– Det er kjekt å ta i mot turistar og gjester frå andre stadar, men eit viktig element i dette her er at gjesteheimen skal vere ein plass dei lokale og kan kome og føle seg velkomne, seier Ese.
Eit hus med lange tradisjonar
Huset der ein finn Nigardsbreen gjesteheim vart bygd i 1954 og har husa gjester heilt ifrå byrjinga. Ese har store planar for korleis det kan gjerast endå koselegare.
– Eg har ein far som går og steller i hagen og prøver å gjere han finare, og så har vi hatt litt planar om å få til ein pub i kjellaren. I tidlegare tider har det skjedd mykje forskjellig her i huset, og vi vil gjerne få til noko av det same att.