ELDRE BEHOLDER FASTTELEFON: Eldre mennesker setter stor pris på fasttelefonen, sier Arne Quist Christensen i Telenor.
Foto: TelenorFlere og flere av oss velger vekk fasttelefonen, viser tall fra Telenor.
Selskapet hadde vel 2 millioner privatabonnenter ved årtusenskiftet. I dag er det bare rundt 400.000 igjen. De siste årene har 90.000 av Telenors privatkunder sagt opp fasttelefonen hvert år.
- LES OGSÅ:
– Nedgangen vil fortsette
– Nedgangen har vært på nesten 15 prosent i året. Dette tror vi kommer til å fortsette, sier moderniseringssjef i Telenor, Arne Quist Christensen, til NRK.
Han opplyser at de fleste sier opp telefonen fordi de mer og mer bruker mobiltelefonen. Men noen grupper i befolkningen holder fast på den tradisjonsrike telefonen med plugg i veggen.
– De eldre setter stor pris på den tryggheten og kvaliteten fasttelefonen gir. Dessuten liker de å ha et telefonnummer som er kjent for alle de har kontakt med, sier Quist Christensen.
- HØR RADIOREPORTASJEN:
Telenor-veteran i tenkeboksen
Pensjonist Lars Hauge fra Bergen er en av dem som fortsatt har fasttelefon. Han har selv jobbet i Telenor mange tiår, og husker godt den tiden da folk stod på venteliste for å få fasttelefon.
LOJAL MOT FASTTELEFONEN: Lars Hauge fra Bergen bruker fremdeles fasttelefonen, men sier den blir lite brukt.
Foto: Siri Løken / NRKMen nå er han også i tenkeboksen når det gjelder hva han skal gjøre med den gode, gamle hjemmetelefonen.
– Fasttelefonen blir lite brukt hos oss også. Mange i min generasjon har fortsatt en oppfatning om at mobiltelefon har vært dyrere å bruke, men slik utviklingen har vært er det kanskje en oppfatning vi må forandre på, sier han.
Telenor hadde i utgangspunktet tenkt å stenge fasttelefon-nettet i 2017. Men nå har selskapet gått vekk fra den tanken. Ifølge moderniseringssjef Arne Quist Christensen skal alle som ønsker nå få beholde fasttelefonen så lenge de vil.
- LES OGSÅ: