Hopp til innhold

Den siste uken har Modalen vært uten mobildekning i 3 døgn. Neste år vil Telenor kutte fasttelefonen

Modalen skal neste år bli Norges første kommune uten fasttelefon. – Da må mobilnettet bli vesentlig forsterket først, sier ordfører Knut Moe.

Innbyggerne i den lille hordalandskommunen er ikke fornøyd med mobildekningen.

SLITER I STUEN: Einar Sofienlund må ut av huset og opp i lia hvis han skal kunne føre en skikkelig samtale.

Ordfører Knut Moe i Modalen

SKEPTISK: Ordfører Knut Moe (Høyre)

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Innbyggerne i den lille kommunen innerst i Osterfjorden er ikke godt vant med mobildekning. Einar Sofienlund er en av mange som opplever svært ustabilt nett i sin egen stue. Skal han ta viktige telefonsamtaler, må han ut av huset og opp i lia for å kunne før en skikkelig samtale.

Pilotkommune i utfasingsprosjekt

Likevel skal dette bli den første kommunen hvor Telenor slukker fasttelefonnettet. Allerede fra neste år må Modalens 370 innbyggere stole fullt og helt på mobiltelefonen. Telenor planlegger en stor utfasing av fasttelefonen frem mot 2017, og Modalen er plukket ut som en av pilotkommunene i prosjektet.

Ordfører Knut Moe (H) er svært skeptisk til nyheten fra Telenor, ikke minst siden Modalen så sent som den siste uken var fullstendig uten mobiltelefonforbindelse i hele tre døgn.

– Avhengige av fasttelefon

– Med den ustabiliten som er i mobilnettet, er vi helt avhengige av en god fasttelefon, sier Moe til NRK.no.

– Vi vil legge frem krav om at mobilnettet blir vesentlig forsterket før dette skjer, sier Høyre-ordføreren.

Mobiltelefon som liknar ein fasttelefon

NY HJEMMETELEFON: Dette er en mobiltelefon til bruk i hjemmet, som erstatning for den tradisjonelle fasttelefonen.

Foto: Telenor

Regiondirektør Rune Wilhelmsen i Telenor karakteriserer Modalen som et godt egnet sted å starte moderningeringen av telenettet, som fra nå av vil konsentreres om fiber- og mobiltrafikk.

Telenor lover tett dialog

– Modalen har en god del alternativ infrastruktur. Vi vil selvsagt også ha en tett dialog med både kommunen og innbyggerne for å finne ut hvordan vi skal løse dette på en best mulig måte, sier Wilhelmsen til NRK.no.

– Telenors eget dekningskart har mange store hvite flekker i Modalen. Er dere villige til å ta kostnadene ved å oppgradere mobilnettet i disse områdene?

– I noen områder vil vi det. I andre tilfeller vil vi tilby andre løsninger, som en mobil hjemmetelefon med egen antenne, som brukeren kan ha på taket. Det vil gi vesentlig bedre mottakerforhold, sier Wilhelmsen.

Mister syv tusen kunder hvert år

Telenor har mistet to av tre fasttelefonikunder siden 1996, og hver eneste måned er det rundt syv tusen som sier opp fasttelefonabonnementet sitt. I tillegg er teknologien på vei ut. De som leverer deler til fastnettet, har sagt opp leveringsavtalen fra 2017.