Mobilnett, fiberkabler og kabelnett skal erstatte fasttelefonen, men den nye teknologien er ikke på plass overalt. Nå vil ikke Telenor lenger tidfeste når det gamle telefonnettet skal kobles ut.
Mona Trøhaugen og familien bor et par mil utenfor Kongsvinger sentrum.
For ikke lenge siden sa hun og familien opp abonnementet på fasttelefonen, men det byr på utfordringer. Mobilnettet er ustabilt og internettilkoblingen likeså.
– Når det er fint vær, fungerer det bedre enn om det er grått og regn eller mye snø. Da må vi lete lenge for å finne den ene prikken for å få sendt en melding.
Skal finnes et godt alternativ
Informasjonssjef i Telenor, Per-Aril Meling, sier at deres kunder kan føle seg trygge på at det finnes et godt nok alternativ før de eventuelt fjerner fasttelefonen.
Foto: TelenorFortsatt er det deler av det mer enn 100 år gamle telenettet som gir summetonen til fasttelefonen gjennom tusenvis av telefonsentraler og tusenvis av mil med kobbertråder.
Men utstyret er gammelt og må skiftes. Planen til Telenor var at det gamle telefonnettet skulle kobles ut i 2017.
– Vi opererer ikke med årstall nå lenger. Hovedpoenget vårt nå er at kundene skal føle seg trygge på at de kan beholde fasttelefon frem til det kommer et annet alternativ, som for eksempel mobil eller IP, sier Per-Aril Meling som er informasjonssjef i Telenor.
Det gamle kobbernettet gir både fasttelefon og internett til mange i dag. Men lynraske fiberkabler, kabel-tv kabler og mobilnett erstatter behovet for stadig flere. Men de som bor spredt ute i distriktene har ikke denne muligheten fordi systemet ikke er bygget ut.
– Fiberløsninger vil ikke bli bygd ut overalt. Det er veldig kostbart. Så det er en vurdering vi må gjøre fra område til område for å se hva som er lønnsomt for oss og gunstig for kundene, sier Meling.
Færre og færre har fasttelefon
Mona Trøhaugen og resten av familien som bor på Brandval utenfor Kongsvinger, har dårlig mobildekning i eget hus.
Foto: Ann-Kristin Mo / NRKPå begynnelsen av 2000-tallet hadde Telenor 2,6 millioner fasttelefonkunder. Nå er det bare cirka 730.000 igjen. Og det er ikke mange under 40 år har hjemmetelefon. At fasttelefon-kundene velger andre løsninger kan bety en fare for tilbudet, forteller Meling.
– Ja, det er en fare. Vi ser at det er nedgang år for år. Og det er helt avgjørende for hvor lenge vi kan opprettholde denne tjenesten.
Skal prøve med bare mobil
På Brandval er Mona Trøhaugen spent på om det vil fungere i lengden å bare ha mobiltelefon.
– Det er ikke sikkert det går. Det er utrygt. Både med meldinger og ringing.