Må hoste opp 8,3 milliarder til vedlikehold

Kartleggingen av tilstanden på de kommunale byggene i Bergen fører til gigantregning for nødvendig vedlikehold de neste ti årene.

Eiler Macody Lund legger frem bybudsjettet

NESTEN FULL OVERSIKT: Finansbyråd Eiler Macody Lund har foreløpig fått rapporter om et vedlikeholdsetterslep på 8,3 milliarder kroner. Pengene må på bordet i løpet av de neste ti årene.

Foto: Sølve Rydland / NRK

I forbindelse med skoleforfallet besluttet Bergen kommune å bestille tilstandsrapporter på alle kommunale bygg i byen. Nå er 19 av 21 handlingsplaner ferdige, og de viser at det er svært mye som må gjøres for å få kommunens eiendommer opp på et akseptabelt nivå.

– Helhetsbildet, ikke minst på de tre siste handlingsplanene, er er mye bedre enn for skolene, sier avtroppende finansbyråd Eiler Macody Lund (Frp) til NRK.

Bergen rådhus

SMULDRER OPP: Fasaden på rådhuset i Bergen har store skader. Hele huset trenger utbedringer for nesten 112 millioner kroner.

Foto: Runa Victoria Engen

– Opp til nye byrådet å bestemme

Likevel utgjør de beregnede kostnadene for kulturbygg, barnehager og administrasjonsbygg 1,4 milliarder kroner. Det totale vedlikeholdsetterslepet er dermed kommet opp i 8,3 milliarder kroner, før de to siste handlingsplanene er ferdige.

Planen er at vedlikeholdsetterslepet skal tas igjen i løpet av de kommende ti årene.

– Er dette håndterbart?

– Ja, det er det. Bergen er en stor kommune, med et budsjett på nesten 19 milliarder kroner i året. En god del av dette blir tatt hvert år av overskuddet. Så blir det en oppgave for det kommende byrådet å beslutte rekkefølgen fremover, sier Macody Lund.

Fukt og råte på forfallent museum

Et av byggene som trenger store utbedringer, er den gamle trikkehallen på Møhlenpris, som nå huser Bergen Tekniske Museum. Taket, som blant annet beskytter gamle trikkevogner og tidligere utgaver av Fløybanen, har vært lekk i mange år, noe som har ført til store råteskader i bygget.

Taklekkasje i mange år har gjort stor skade på Trikkehallen på Møhlenpris. Kommunens vedlikeholdsetterslep har nå bikket 8 millioner kroner.

Tregulvet i trikkehallens andre etasje regnes nå som så svekket og farlig at ingen får lov å gå på det.

I tilstandsrapporten fremgår det at det vil koste 35 millioner kroner å utbedre det historiske bygget, selv etter at taket nå blir tettet.

– Det er sikkert bygninger som trenger pengene enda mer enn oss, men dette er jo en del av kulturen vår, sier .

Troldhaugen

TRENGER OPPRUSTNING: Edvard Griegs hjem på Troldhaugen trenger 18 millioner kroner til nødvendig oppgradering.

Foto: denisbin/flickr creative commons

Vil selge eller rive «umulige» bygg

Finansbyråd Macody Lund sier mange av kommunens bygg er gått ut på dato og at det ikke vil være lønnsomt eller hensiktsmessig å rehabilitere disse.

– Noen av disse er det umulig å gjøre noe med. Der må vi snu oss rundt og selge, eventuelt rive og bygge opp nytt, sier han.

Hvert enkelt bygg vil nå bli grundig vurdert og konstnadsberegnet, deretter vil byrådet ta stilling til hva som skal gjøres.

– Dette er ikke den kjekkeste avskjedsgaven dere kunne gitt det påtroppende byrådet?

– Jo, det er en kjekk avskjedsgave å kunne fortelle dem at vi leverer på den bestillingen bystyret har gitt oss. Vi kunne ha ventet med å levere til etter at vi har gått av, sier Macody Lund.

LES OGSÅ: Går i pluss