Kristine (18) kan bli yngst i kommunestyret

KLEPPESTØ (NRK): – Jeg håper de har plass til én til, sier Askøys yngste valgpolitiker.

Askøys yngste politiker

ET FRISKT PUST: Kristine Heimli (foran) er Askøys yngste kommunestyrekandidat. Hun står på tredjeplass på KrFs liste og har gode sjanser til å bli innvalgt. I bakgrunnen partifeller fra Fjell, Sund, Askøy og Øygarden.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Valglogo

Kristine Heimli fylte 18 år den 30. juni i år. Det betyr at skoleeleven fra Juvik akkurat er gammel nok til å stille som kandidat til årets kommunevalg.

18-åringen er Kristelig Folkepartis tredjekandidat. Og Askøys yngste uansett parti, noe lokalavisen Askøyværingen behørig har omtalt.

Ikke kjedelig

– KrF har for øyeblikket to representanter og styrer øyen sammen med Høyre og Fremskrittspartiet. Hvordan ser du på dine sjanser til å komme inn på første forsøk?

– Det er viktig å få inn noen ungdommer så vi kan være med å påvirke. I første omgang er målet å komme meg inn i kommunestyret, så får vi se hvor langt den politiske karrieren tar meg, sier Heimli til NRK.

Det er ingen aldersgrense for å drive med politikk, men forståelsen for politikken kommer nok når du blir litt eldre

Kristine Heimli, Askøy KrF

Hun har akkurat kommet tilbake til Norge og hjemplassen Juvik etter ett år på utveksling på high school i USA.

På fritiden er 18-åringen opptatt av musikk og dans, tegning og kunst. Hun er i gang med siste året på St. Paul videregående skole.

– Politikk, er ikke det fryktelig kjedelig?

– Nei, jeg synes det er interessant. Man kan uttrykke sine meninger om hvordan samfunnet skal være, og faktisk sette det ut i livet.

  • LES OGSÅ: KrF-Hareide: – Led meg ikke inn i fristelse
    Se hva som opptar ungdommene på Askøy før årets kommunevalg.

    VIDEO: Her kan du se hva som opptar ungdommer på Askøy før årets kommunevalg.

Aktiv siden åttende klasse

– Hva er viktige saker for ungdommen på Askøy?

– Psykisk helse, skole, kulturtilbud. Slike ting synes vi er viktig, sier Heimli, som debuterte i ungdommens bystyre allerede i åttende klasse.

Året etter meldte hun seg inn i KrF. Hun regner starten på sin aktive karriere fra første klasse på gymnaset.

– Det er ingen aldersgrense for å drive med politikk, men forståelsen for politikken kommer nok når du blir litt eldre, sier hun til NRK.

Frykter ikke grilling

– Lokalpolitikken har mange ringrever. Er det noen som gidder å høre på en 18 år gammel jente fra KrF?

– Ja, det håper jeg absolutt at det er noen som gjør. Det er viktig å høre på 18-åringer også!

På standen vår kjenner jeg av og til at jeg blir svett i trøyen, for eksempel når vi blir spurt om hva vi mener om homofilt ekteskap.

Kristine Heimli
Askøys yngste politiker

LOKAL KJENDIS: Askøyværingen hadde nylig Kristine Heimli på førstesiden, der det ble gjort et poeng av at hun er øyens yngste politikerkandidat. – Veldig gøy, synes Kristine.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Kristine Heimli legger til at hun synes det er flott at NRKs valgferge arrangerer debatter fra alle kommunene i Hordaland. Hun er også glad for å bli invitert til ulike skoledebatter.

– Jeg føler ikke at jeg og KrF har blitt grillet, men på standen kjenner jeg av og til at jeg blir svett i trøyen, for eksempel når vi blir spurt om hva vi mener om homofilt ekteskap.

– Hvilket standpunkt har du til den saken?

– Jeg stiller meg bak det partiet mener, men synes egentlig dette har mer med kirkevalget enn kommunepolitikk å gjøre, sier Kristine Heimli.