Hopp til innhold

Krever svar fra departementet om stemmekaos

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen ber Kommunaldepartementet om lov til å ta med sent innkomne stemmer med i valgresultatet.

Fjell-ordfører Berland makulerer stemmer

BLIR ALDRI TALT: Fjellordfører Eli Berland (H) overværer makulering av for sent innkomne forhåndsstemmer torsdag formiddag. Fjell må makulere minst 116 stemmer som Posten ikke klarte å levere i tide.

Foto: Halvor Folgerø

Flere hundre forhåndsstemmer er kommet for sent i posten, og vil dermed bli makulert. Bare i Hordaland vil i underkant av 200 forhåndsstemmer aldri bli talt opp, viser NRKs undersøkelser.

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) reagerer på det høye antallet forhåndsstemmer som er kommet inn for sent.

Video Tom-Christer Nilsen

BER OM LOV: Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen ber Kommunaldepartementet vurdere om forhåndsstemmene kan inngå i valgresultatet.

Foto: Nyhetsspiller

Han ber Kommunal- og regionaldepartementet om å komme på banen i løpet av dagen.

– Hvis omfanget er så stort som NRKs opplysninger tilsier, så må departementet vurdere i løpet av dagen om vi kan få lov til å telle disse stemmene og inkludere dem i valgresultatet. Dette må de vurdere i løpet av noen timer, og ikke dager. Snart er det for sent, sier Nilsen.

Ber departementet om lov

Valgstyret i Hordaland, som Nilsen er leder for, sitter i dag og kontrollteller stemmene fra mandagens stortingsvalg.

– Vi får ikke lov til å røre forhåndsstemmene som er kommet inn for sent. Da trenger vi departementets tillatelse, sier Nilsen.

Nilsen går til frontalangrep på Posten, for at det har tatt opp mot én uke å sende stemmer innad i landet.

– Det er svært alvorlig at de ikke evner å levere i tide. Det er jo slik at vi må vurdere om vi skal bruke andre leverandører enn Posten neste gang, sier Nilsen, som omtaler forhåndsstemme-skandalen som en trussel mot demokraiet.

– Alle som stemmer på lovlig måte, må kunne regne med at stemmen deres teller med. Dette er for dårlig, sier Nilsen.

Kan ikke åpne stemmene

Bømlo-ordfører Odd Harald Hovland (Ap) mener også at departementet bør gjøre en vurdering av hva man skal gjøre med de for sent innkomne stemmene.

– I og med at omfanget er så stort, høres det fornuftig ut å se om det er en åpning i valgloven for å inkludere dem i valgoppgjøret, sier Hovland.

Inn til videre følger Bømlo innstruksen om å ikke åpne stemmene. Årsaken er at valgkortet til velgerne ligger inne i konvolutten.

– Dermed blir velgerne identifisert sammen med deres partivalg. Om vi får en åpning for å telle med disse stemmene, må det gjøres på en forsvarlig måte, sier Hovland, som nå ser frem til å høre fra departementet.

Saken fortsetter under.

Tre dagar etter valet får mange kommunar framleis stemmer for seint i posten. I Fjell kommune må over 100 stemmer makulerast.

SE VIDEO: Her må de makulere over 100 stemmer.

Posten legger seg langflat

NRKs undersøkelser viser at flere stemmer som skulle til eller fra Bergen og nabokommunene har blitt sendt til Oslo først, og dermed ankommet bestemmelsesstedet for sent.

Blant annet er én stemme postlagt i Lindås, og ankommet nabokommunen Meland fem dager senere. En annen stemme er postlagt 3. september, altså sist tirsdag, men klarte likevel ikke å ankomme opptellingslokalene innen fristen klokken 21.00 mandag 9. september.

Nå legger Posten seg paddeflat.

– Vi beklager dette, og ser alvorlig på at vi ikke har fått frem forhåndsstemmene i tide, sier pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud.

Ikke oversikt ført mandag

Først på mandag vil valgstyret i Hordaland få den totale oversikten over hvor mange stemmer i fylket som må forkastes på grunn av at de har kommet inn etter 21.00 valgkvelden.

Terje Søviknes krever nå at noe gjøres foran kommune- og fylkestingsvalget i 2015.

– Velgerne skal ha trygghet for at stemmen blir talt med, når de stemmer innenfor fristen. Dette går ikke an. Enten må Posten skjerpe seg, eller så må vi vurdere om fristen for forhåndsstemming bør kortes ned noen dager, sier Frp-ordføreren.

Kommunal- og regionaldepartementet har foreløpig ikke gitt noen kommentarer til denne saken, utenom at det er uheldig at enkelte stemmer er kommet for sent frem.