Krever at stemmer som kommer for sent skal telle

Valgstyret i Hordaland med krass kritikk av Kommunaldepartementet etter stemmeskandalen. – Det er viktigere å få et riktig valgresultat enn et tidlig valgresultat.

Tom-Christer Nilsen og forkastede forhåndsstemmer

OPPRØRT: Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (Høyre) mener stemmerotet er svært alvorlig.

Foto: Halvor Folgerø/Charlotte Haarvik Sanden / NRK

Reaksjonen kommer etter NRKs avsløringer om at, flere hundre lovlig avgitte forhåndsstemmer fra hele landet ble makulert fordi de ikke kom fram i tide. Fredag kom det fram at det samme skjedde, både ved stortingsvalget i 2009 og ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011 uten at noe er blitt gjort for å bedre situasjonen.

LES OGSÅ: – Ein tenkjer på om resultatet kunne vore eit anna?

– Tragisk!

– Det er helt galt og veldig alvorlig. Vi har valgt å sende en ganske klar uttalelse til Kommunaldepartementet og riksvalgstyret om at dette må det bli en endring på, sier fylkesordfører i Hordaland, Tom-Christer Nilsen, til NRK.

Ordfører Eli Berland med forkastede stemmer

MAKULERT: Ordfører Eli Berland i Fjell kommune med et knippe av forhåndsstemmene som ble makulert.

Foto: Halvor Folgerø / NRK

Mandag godkjente fylkesvalgstyret det endelige valgresultatet i Hordaland. Både Nilsen og Senterpartiets Bente Bondhus fortviler over at et tresifret antall velgere i fylket ikke ble hørt under opptellingen.

– Tragisk at man skal måtte oppleve dette. Når noe sånt skjer år etter år, må man ta tak og få gjort noe med det, sier Bondhus.

Vil utvide mottaksfristen

Valgstyret foreslår overfor departementet å utvide fristen for mottakelse av forhåndsstemmer, som i dag er valgdagen klokken 21, samtidig som valglokalene stemmer. Dette i stedet for å stenge forhåndsstemmingen tidligere.

Bondhus mener kravet om et helt riktig valgresultat bør telle mer enn behovet for et tidlig valgresultat.

– Jeg blir oppriktig lei meg som folkevalgt av dette. Her oppfordrer vi folk til å bruke stemmeretten sin, og så skal de oppleve å få stemmene sine forkastet. Sånn kan vi ikke ha det, sier Bondhus.

Vedgår at situasjonen er uholdbar

Statssekretær i Kommunaldepartementet, Eli Blakstad (Sp), sa til NRK mandag at hun er enig i at situasjonen er uholdbar. Samtidig hadde hun ikke noe godt svar på hvorfor tilsvarende tall fra 2009 og 2011 ikke har fått konsekvenser.

– Etter årets valg vil vi ta en evaluering, slik at vi oppnår bedre resultater om to år, sa Blakstad.

LES OGSÅ: Departementet: – Stemmerotet er uakseptabelt

– Jeg synes det er veldig merkelig at departementet ikke har tatt tak i problemet, sier fylkesordfører Nilsen.

Frykter utjevningsmandat blir påvirket

Han frykter at de forkastede stemmene kan ha påvirket Stortingets endelige sammensetting, gjennom den særnorske ordningen med utjevningsmandater.

– Der legger man sammen stemmene nasjonalt. Disse stemmene kunne har vært tungen på vektskålen, sier Nilsen.

SE STEMMENE BLI MAKULERT HER:

Tre dagar etter valet får mange kommunar framleis stemmer for seint i posten. I Fjell kommune må over 100 stemmer makulerast.