Hopp til innhold

Kreftpasienter og barn ventet til streikende hotell i dag

Både kreftpasienter og barn risikerer utsettelse av behandling grunnet streiken ved pasienthotellet til Haukeland Sjukehus. – Alvorlig syke mennesker skal ikke brukes som et forhandlingskort i en arbeidskonflikt, sier Kreftforeningen.

streikevakter haukeland pasienthotell

STREIKER FORTSATT: Streiken fortsetter ved pasienthotellet ved Haukeland sjukehus. I dag er det ventet over 60 nye pasienter de må finne en løsning for.

Foto: Halvor Folgerø

63 nye pasienter er ventet til pasienthotellet ved Haukeland Sjukehus i dag, hvorav 30 er kreftpasienter og 10 av de er barn.

Divisjonsdirektør i Helse Bergen, Askjell Utaker frykter situasjonen vil gå ut over behandlingen til pasientene.

– Situasjonen blir stadig mer vanskelig for oss. Nå jobber vi for fullt for å finne nye løsninger for pasientene, sier Utaker.

De prøver både å finne sengeplasser til pasientene på sykehuset, og på andre hoteller i byen til de som er friske nok til det.

– Noen av disse pasientene, og andre pasienter på sykehuset må vi kanskje nå etter hvert utsette behandlingen på, sier han.

Situasjonen ved hotellet er kritisk. Pasienter må sove på rom som ikke bli rengjort, og det er kun drift på under hundre av 178 på hotellet.

Haukeland Hotell

KRITISK SITUASJON: Helse Bergen jobber for fullt for å finne nye løsninger for pasientene de ikke har rom til på pasienthotellet grunnet streiken.

Foto: Helse Bergen

– Dette skaper en uholdbar og vanskelig situasjon

– Vi kan ikke akseptere at kreftpasienter rammes på denne måten og at deres helse og liv blir satt i fare. Det er uakseptabelt enten det er snakk om avbrudd eller utsettelse av behandling. Dette skaper en uholdbar og vanskelig situasjon for de pasienter som enten er i gang med en behandling, eller som skal i gang med denne, sier Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Kreftforeningen poengterer at dette er både er en fysisk og psykisk belastning pasientene burde vært foruten.

– Et lengre avbrudd for en pasient som skal i gang med strålebehandling kan minske effekten av denne. Og den angsten de pasienter som nå skal i gang med behandling ved Haukeland og Ullevål i utgangspunktet kjenner på, blir bare forsterket når beskjeden nå er at denne kan bli utsatt på ubestemt tid, sier Ryel.

Hun mener alle parter må gå i seg selv og umiddelbart sørge for at det kommer på plass en løsning på konflikten hvor pasienter ikke lenger rammes.

– Alvorlig syke mennesker skal ikke brukes som et forhandlingskort i en arbeidskonflikt, sier Ryel.

Ingen dispensasjon

Mandag meldte NRK at situasjonen er kritisk ved pasienthotellet, da hotellet er tatt ut i streiken i restaurant og reiselivsbransjen.

Hotellet har bedt om dispensasjon fra streiken, men NHO vil ikke sende søknaden videre til Fellesforbundet.

  • Bakgrunn: Fare for storstreik i reiselivsbransjen

– Vi har vurdert søknaden nøye, og den blir ikke sendt videre til fellesforbundet, da det er fellesforbundet som har valgt å ta ut disse sykehushotellene, og vi må regne med at de bevisst har valgt som de gjorde, sa Jostein Hansen i NHO Reiseliv til NRK mandag.

Utaker vurderer situasjonen ved hotellet fortløpende, og sier hotellet må stenge hvis situasjonen fortsetter.