Kongen åpnet Festspillene i Bergen

Først opphold, så øste det ned.

Video Åpning av Festspillene i Bergen

SE VIDEO: Åpning av Festspillene i Bergen.

Arrangøren hadde på forhånd delt ut regnfrakker til 1500 mennesker, for å sikre seg mot et eventuelt grisevær. Og det viste seg at regnfrakkene skulle komme godt med.

Se bildegalleri: Åpning av festspillene i Bergen

Tørt i begynnelsen

Værgudene var i godlune akkurat da kongeparets limousine rullet inn på Olav 5. plass midt i Bergen sentrum kl. 12.15, ledsaget av åtte uniformerte politisykler og en politibil. Skolekorps fra Liland og Tertnes hilste kongeparet.

Kongeparet i Bergen under Festspill-åpningen 2011

FIKK BLOMSTER: Kongen og Dronningen ble tradisjonen tro møtt med barn og blomster.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Kong Harald og Dronning Sonja ble møtt av et lite bergensk folkehav, som ikke hadde latt seg skremme av regnet tidligere på dagen.

Kongeparet hilste på ordfører Gunnar Bakke og fylkesmann Lars Sponheim, før de fikk overrakt blomster og tok seg tid til å hilse på folket rundt Den Blå Steinen.

Spaserte til Torgallmenningen
Kongeparet opp til Torgallmenningen, hvor den offisielle åpningen fant sted klokken 12.30.

- Folk koser seg. Vinden har løyet og det har ikke kommet en dråpe vann, sier NRK.nos reporter Cato Kristensen.

- Våt i skoene

Men halvveis ut i åpningsseremonien begynte det å pøse ned. Publikum kastet seg over regnfrakkene som var lagt ut på hvert enkelt sete.

- Du kunne se at musikerne på scenen måtte smile da de så at alle kastet seg over regnfrakkene. Det ble veldig kaotisk, sier NRKs reporter Ragnhild Osnes Olsen.

Selv om regnfrakkene kom på, ble publikum våte.

- Jeg er våt helt ned i skoene, sier Erna Solberg.

LES OGSÅ: Festspillene har fått askeskjelven

Festspillene vil prege byen de neste 15 dagene.

- Vi har over 150 arrangementer - teater, dans, opera og en rekke konserter. Vi får blant annet besøk av 200 musikere fra Venezuela, som skal møte , teaterforestilling fra Island og Grønland, og i kveld er det premiere på operaen Oedipus Rex, sier festspilldirektør Per Boye Hansen til NRK.no.

Åpning av Festspillene i Bergen

VENTER PÅ KONGEN: Ordfører Gunnar Bakke og fylkesmann Lars Sponheim.

Foto: Ragnhild Osnes Olsen / NRK

Tradisjon siden 1953

Årets festspill pågår fra 25. juni til 8. juni. De første Festspillene i Bergen ble arrangert i 1953, etter modell av Festspillene i Salzburg. I tillegg til musikk, kunne det aller første festspillpublikummet blant annet glede seg over folkloreopptog og kåringen av Frøken Festspill i Nygårdsparken.

Den tradisjonen har ikke Festspillene beholdt, men mange andre tradisjoner er videreført opp gjennom årene - som fremføring av Griegs a-mollkonsert, skriver Festspillene på sine nettsider.

Video Alt klart for Festspillene i Bergen