Hopp til innhold

Dagfinn (61) med knusende seier mot offentliggjøring av skattelister

Tingretten mener offentliggjøring av skattelistene er i strid med menneskerettighetene. – Fornuften har seiret, sier 61-åringen som fikk saken opp for retten.

Dagfinn Berg

KJEMPER MOT STATEN: Dyrlege Dagfinn Berg fra Lindås likte dårlig å havne på inntektstoppen med feil inntekt.

Foto: NRK

Nordhordland tingrett har gitt dyrlege Dagfinn Berg (61) fra Lindås medhold i at offentliggjøring av elektroniske søkbare skattelister på nettet er en krenkelse av privatlivets fred.

– Tenk på dem med lavest inntekt

– Dette er en knusende seier for privatlivets fred. Nå må både media og Skatteetaten ta innover seg hva det innebærer å offentliggjøre disse opplysningene. Tenk på hvordan det er for de med lavest inntekt at hvem som helst kan gå inn og sjekke dem på nettet, sier Berg til NRK.no.

Årsaken til at retten kom til denne konklusjonen, er at den mener kvaliteten på opplysningene er for dårlig.

– Dermed kom tingretten frem til at dette var ulovlig og i strid med menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8, sier Bergs advokat, Christian Nicolay Wedler, til bt.no.

Enhver har rett til effektiv hjelp av de kompetente nasjonale domstoler mot handlinger som krenker de grunnleggende rettigheter han er gitt i forfatning eller lov.

Menneskerettighetskonvensjonens artikkel 8

Fikk 1,45 mill. for mye i inntekt

61-åringen havnet på tredjeplass på inntektstoppen i Lindås kommune i 2009 etter at han hadde solgt dyreklinikken sin. Problemet var bare at han stod oppført med en inntekt som var 1,45 millioner kroner høyere enn hva som var riktig.

– Jeg tror myndighetene har god oversikt, uten at skattelistene trenger å bli offentliggjort. De få som trenger opplysningene, får sikkert tak i dem. Menigmann burde bli forskånet fra den slags gapestokk, sier dyrlegen.

Berg sier til NRK.no at han regner med at dommen vil bli anket. Staten har avvist beskyldningene, og har i retten vist til prinsippet om åpenhet.

– Staten vil sikkert kjøre saken videre, og det er jeg med på. Jeg slåss videre om nødvendig, sier 61-åringen.

OPPDATERT: Dommen ble ikke anket fra Statens side.