Kryss, avkjørsler og kryssingspunkt går igjen i 37 prosent av sykkeldødsulykkene i Norge, viser en rapport fra Statens vegvesen.
Høyresvingulykker er blant de farligste. Ofte forventer ikke bilisten at det kommer syklister som skal rett frem, ifølge Syklistenes Landsforening (SLF).
Sykkel og hjelm ødelagt
Onsdag morgen skjedde nettopp en slik klassisk sykkel-mot-bil-ulykke i krysset mellom Kringsjåveien og Damsgårdsveien i Bergen.
– Jeg holdt på å bli en del av statistikken i dag. Drosjesjåføren svingte til høyre uten å blinke eller se seg for. Han ga i tillegg blanke i forbudsskiltet, sier den mannlige syklisten til NRK.
PÅKJØRT HER: Drosjebilen svingte til høyre her i Kringsjåveien i Bergen og kvestet den mannlige syklisten (55) som tråkket i sykkelfeltet. Skiltet viser at høyresving er forbudt.
Foto: PrivatLES OGSÅ:
55-åringen på sykkelen traff bilen i cirka 35 km/t og stupte salto over biltaket og i asfalten. Ambulanse kom til stedet og kjørte syklisten til legevakten.
– Jeg er noe forslått, og det ble litt sying og en del asfalteksem, men ellers er jeg rask og hel. Sykkel og hjelm blir nok kondemnert, og ny bekledning må anskaffes, forteller han.
Syklisten vil rette en takk til politi og helsepersonellet som gjorde en god jobb.
– Doktoren anbefaler meg to-tre uker uten sykling nå!
Vanlige årsaker til sykkelulykker:
- Den mest vanlige feilen er at vikeplikten ikke overholdes.
- I tre av fem tilfeller var det syklisten som ikke overholdt sin vikeplikt.
- Ofte skyldes brudd på vikeplikten at trafikantene ikke ser hverandre eller ser hverandre for sent, ifølge Statens vegvesen.
- SLF peker på dårlig tilrettelegging for syklister i Norge, som plutselig stopp av sykkelfelt inn mot kryss.
- Mange ulykker skjer i kryss der flere trafikantgrupper er involvert.
- Det er uklarheter rundt vikepliktsreglene, og mange trafikanter kjenner ikke regelverket godt nok.
Danskene tok grep
Det er anslått at rundt 4500 syklister årlig skades i trafikken, viser en beregning fra Transportøkonomisk institutt (TØI).
I gjennomsnitt mister 10 norske syklister livet årlig, mens omtrent 60 personer blir alvorlig skadet.
I Danmark og København er antallet alvorlig skadde syklister mer enn halvert siden 1996. Sikkerhetsgevinsten har kommet som følge av en strukturert og langsiktig satsing på bredere sykkelveger, samt tiltak i kryss.
LES OGSÅ: