Bergen er Norges sykkeljumbo

Bergen er desidert dårligst på sykkel av de norske storbyene, viser den nasjonale reisevaneundersøkelsen.

Sykkelvei i Bergen

STORE SYKKELFORSKJELLER: Åtti prosent av innbyggerne i Trondheim og Stavanger har sykkel, og sytti prosent av osloborgerne har det. Men i Bergen svarer kun 64 prosent at de har tilgang på egen sykkel, viser ferske tall fra den nasjonale reisevaneundersøkelsen.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Overraskende mange bergensere har ikke tilgang til en fungerende tohjuling, viser ferske tall fra den nasjonale reisevaneundersøkelsen.

Åtti prosent av innbyggerne i Trondheim og Stavanger har sykkel, og sytti prosent av osloborgerne har det. Men i Bergen svarer kun 64 prosent at de har sykkel.

– Det er foruroligende at vi ligger såpass langt bak de andre byene, sier sykkelsjef Einar Johan Grieg i Bergen kommune.

Vi kan ikke være bekjent av dette. Vi må få opp denne andelen.

Tom-Christer Nilsen, fylkesordfører i Hordaland

Kun tre prosent velger sykkel

Einar Johan Grieg

TØFF JOBB: – Det er vanskelig å få opp sykkelandelen hvis folk ikke eier en sykkel. Vi må få flere til å se på sykkel som et naturlig transportalternativ, sier sykkelsjef i Bergen, Einar Johan Grieg.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Mannen som har tatt på seg jobben med å få flere bergensere til å sykle innrømmer at han har en formidabel jobb foran seg.

– Det er vanskelig å få opp sykkelandelen hvis folk ikke eier en sykkel. Vi må få flere til å se på sykkel som et naturlig transportalternativ, sier Grieg til NRK.

At det er få som sykler mellom De syv fjell viser også igjen i reisetallene. I Trondheim skjer ni prosent av de daglige reisene på sykkel, mens tallet for Bergen er tre prosent.

LES OGSÅ: Sykkelsjef misunnelig på Londons milliardsatsing

Eier ikke sykkel

HAR IKKE SYKKEL: – Jeg klarer meg fint uten sykkel. Alternativet er å flytte til Danmark, sier en spøkefull bergenser Are Harkestad, som ikke har syklet på mange år.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Vil ha bedre tilrettelegging

– Vi kan ikke være bekjent av dette. Vi må få opp denne andelen. Det er mye enklere å sykle i Bergen enn det vi tror, sier fylkesordfører i Hordaland Tom-Christer Nilsen (H).

Han har ansvaret for tilretteleggingen av sykkelveier i Bergen. Han vedgår at det ikke er gjort nok for å få folk til å velge pedalkraft.

– Vi må legge bedre til rette for sykkel i neste utbyggingsrunde. Dette er en oppgave for det offentlige, og den må vi ta, sier Nilsen.

Sykkelbutikk

SYKKELSELGER: – Hydrauliske skivebremser er viktig å ha i Bergen, hvor vi har så mye dårlig vær, sier sykkelselger John Alden.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Det er mye aggresjon og negativt snakk om gale bilister og syklister i Bergen. Men dersom du kler deg for været, og velger en sykkel som tåler bruk hele året, går det fint å sykle her, sier sykkelselger John Alden.

LES OGSÅ: Bergenssyklister raser mot brostein