Kjøpte taler for 800.000 kroner i fjor

Bergensordfører Trude Drevland har brukt store summer på å få skrevet taler de siste årene.

Trude Drevland (H)

TID ER PENGER: Trude Drevland sier hun heller vil bruke tid på å være ute blant folk enn å skrive taler.

Foto: Tomas Moss / Høgre

Siden Trude Drevland ble ordfører i slutten av 2011, har hun brukt i underkant av to millioner skattekroner på å betale for ferdigskrevne taler. Summen for 2012, 2013 og 2014 er på 1,8 millioner kroner, skriver BA.

Bare i fjor brukte bergensordføreren fra Høyre 800.000 kroner på å kjøpe tjenester fra sin faste taleskriver Erling Dahl.

De siste årene har summene blitt større og større, og 2014-summen er høyere enn grensen for offentlige innkjøp, som er på 500.000 kroner. Talene til Drevland er ikke satt ut på anbud, ifølge BA.

– Ikke nødvendig med anbud

Bergen bystyre sin direktør, Roar Kristiansen, sier til avisen at det er gått runder på ordførerens taleinnkjøp. De har konkludert med at det ikke er nødvendig å avholde konkurranse for innkjøpene.

Ordføreren selv forsvarer taleinnkjøpene.

– Jeg har et rimelig høyt aktivitetsnivå, og jeg har selv valgt å ikke ha en fast ansatt rådgiver. De pengene som er avsatt i budsjettet til rådgiver bruker jeg i stedet på gode taler, sier Drevland til BA.

Hun anslår at hun har om lag 400 oppdrag i året, der hun må holde taler for en forsamling. Hun begrunner innkjøpene med at hun heller vil bruke tiden på å være ute blant folk enn å skrive talene.

– Det handler ikke om at jeg ikke skriver egne taler, eller ikke skriver på utkast som jeg mottar. Det gjør jeg hele tiden. Dette handler om mengden, svarer Drevland.